Gemeente Utrecht

Criminaliteit daalt in Utrecht

De geregistreerde criminaliteit in de gemeente Utrecht is in 2009 met zes procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Hiermee houdt Utrecht de dalende lijn van de afgelopen jaren vast. Ten opzichte van 2002 is de criminaliteit met veertig procent gedaald (hele politieregio: -32%). Dit terwijl de aangiftebereidheid gelijk is gebleven. Gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM) blijven zich inspannen om de totale criminaliteit in 2010 te halveren ten opzichte van 2002.

Ontwikkelingen 2009
In 2009 zijn bijna alle soorten delicten afgenomen. De daling was het sterkst bij (brom)fietsdiefstallen (-24%) en autokraken (-14%). Ook ervaren Utrechters minder overlast van jongeren. In 2008 gaf nog twintig procent aan vaak last te hebben van jongerenoverlast, in 2009 was dat veertien procent. Overlast door vandalisme daalde van elf naar negen procent. De afname van de criminaliteit geldt voor de meeste Utrechtse wijken. Zuid en Binnenstad zijn uitschieters met een daling van twaalf procent. In Leidsche Rijn nam de criminaliteit met acht procent toe. Deze stijging is toe te schrijven aan de groei van deze wijk, want wanneer de cijfers verdisconteerd worden naar het aantal inwoners houdt Leidsche Rijn vast aan het niveau van 2009.

Woninginbraken, winkeldiefstallen en geweldsdelicten blijven zorgenkindjes. Na een forse daling in 2007 en 2008 nam het aantal woninginbraken in 2009 met negen procent toe en het aantal winkeldiefstallen met twaalf procent. Ook was er sprake van vijf procent meer geweldsdelicten. Deze laatste stijging is voor het grootste deel te wijten aan een stijging van het aantal aangiftes en meldingen van huiselijk geweld.

De daling van de criminaliteit werkt nog niet door in de veiligheidsbeleving van de Utrechters. Het percentage inwoners dat zich wel eens onveilig voelt steeg van 41% in 2008 naar 45% in 2009.

Ambitie en aanpak 2010
De gemeente Utrecht, politie en OM werken samen om Utrecht veiliger te maken. In 2010 richten ze zich op de volgende doelstellingen:


* Halvering van de criminaliteit ten opzichte van 2002. Om dit te halen zal het aantal delicten in 2010 met nog eens twee procent moeten dalen in een stad die met ongeveer zevenduizend inwoners groeit.
* Daling van het percentage inwoners dat zich wel eens onveilig voelt naar 37%.
* De jeugdcriminaliteit moet in 2010 net zo hard dalen als de totale criminaliteit. Utrecht richt zich met name op criminele jeugdgroepen om dit te bereiken.
* Voor de ervaren jeugdoverlast is het doel de behaalde winst van de afgelopen jaren vast te houden: veertien procent van de bewoners heeft wel eens overlast van jongeren. In 2010 start onder meer een pilot met de uit Engeland overgewaaide gedragscontracten.
* Het aantal autokraken ligt in 2010 33% lager dan in 2006. Dit betekent vasthouden aan het behaalde resultaat van 2009.
* Het aantal woninginbraken ligt in 2010 33% lager dan in 2006. Voor woninginbraak zal na de stijging van vorig jaar de hele winst in 2010 geboekt moeten worden. Dat vraagt om een extra inspanning, waaronder SelectaDNA en subsidie voor particulieren met betrekking tot het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Ook wordt de zogeheten 'heterdaadkracht' verder versterkt: de politie roept burgers op om verdachte situaties te melden bij 112.
* Daling van het aantal geweldsdelicten (exclusief huiselijk geweld) met vijf procent in 2010 ten opzichte van 2006. De aandacht blijft zich richten op het tegengaan van uitgaansgeweld, overmatig drank- en middelengebruik en geweld tegen personeel in de publieke sector. Ook huiselijk geweld wordt teruggedrongen. Het huisverbod is daarin een instrument, net als het snel organiseren van hulpverlening voor de slachtoffers (en zonodig dader).
* Bij het terugdringen van ondermijning leggen gemeente, politie en OM prioriteit bij het opwerpen van barièrres tegen mensenhandel, het verstoren van criminele netwerken achter hennepteelt en het tegengaan van vastgoedfraude.
* Het percentage Utrechters dat zich gediscrimineerd voelt, daalt van veertien procent in 2007 naar twaalf procent in 2010.

Meer aandacht voor daders
In 2010 zetten gemeente, politie en OM de aanpak van de criminaliteit in grote lijnen op dezelfde voet voort. Nieuw is onder meer dat naast de aanpak van typen delict (autokraak, woninginbraak) in 2010 ook aandacht komt voor dadergroepen. Een beperkte groep jongeren is verantwoordelijk voor een groot deel van de veelvoorkomende criminaliteit. Politie en OM concentreren zich op de aanpak van criminele jongerengroepen. De gemeente richt zich op preventie door individuele jongeren tijdig toe te leiden naar scholing of werk, al dan niet in combinatie met hulpverlening.