Gemeente Utrecht

Utrecht, 26 januari 2010

Geachte dames en heren,

Op 19 januari jl. in de Commissie Stad & Ruimte stelde de heer Schipper een vraag over het voorbereidingsbesluit 24 oktober plein, ik heb u toen informatie toegezegd. Bij deze wil ik u nader informeren.

De fly-over aan het 24 oktober plein is mogelijk gemaakt met een oude artikel 19 WRO vrijstelling. Ingevolge artikel 19 lid 4 oude WRO mag alleen vrijstelling worden verleend als het bestemmingsplan jonger is dan 10 jaar of er een voorbereidingsbesluit (VBB) geldt. In dit geval is het bestemmingsplan ouder dan 10 jaar en is dus een voorbereidingsbesluit noodzakelijk.

De vrijstelling is nog niet onherroepelijk, omdat er nog hoger beroep aanhangig is bij Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS). Indien het college een nieuwe beslissing op bezwaar moet nemen naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State in deze kwestie, moet er een voorbereidingsbesluit geldig zijn. Het is namelijk vaste jurisprudentie van de ABRS dat ook ten tijde van het nemen van een besluit op bezwaar over een vrijstelling een voorbereidingsbesluit moet gelden. Ex nunc toetsend tijdens het besluit op bezwaar moet aan alle voorwaarden worden voldaan waaraan een besluit in primo moet voldoen. Om tijd te besparen wordt nu voorgesteld om dit voorbereidingsbesluit te nemen.

Overigens is voor de behandeling bij de rechter geen voorbereidingsbesluit noodzakelijk, omdat de rechter ex tunc (was het besluit op dat moment juist) toetst.

Met vriendelijke groet,

H. Bosch

Document2v1(Emiel van Dun)

---- --