Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 januari 2010

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het percentage kinderen dat bij ziekenhuisopname ondervoed blijkt te zijn


1. Bent u op de hoogte van het bericht dat 16 tot 20% van de kinderen die worden opgenomen in ziekenhuizen ondervoed blijkt te zijn? *


2. Is het eerste resultaat van de screening in de 41 ziekenhuizen die begeleid zijn bij de implementatie van de prestatie-indicator en de toolkit (16% van de kinderen is ondervoed)), representatief voor Nederland c.q. alle Nederlandse ziekenhuizen?


3. In welke mate wordt de prestatie-indicator ondervoeding bij kinderen op dit moment gebruikt door de ziekenhuizen? Wanneer zullen alle ziekenhuizen de prestatie-indicator en toolkit gebruiken?


4. Klopt het dat de toolkit meer omvat dan voor de prestatie-indicator strikt noodzakelijk is, dat met de toolkit bijvoorbeeld chronische ondervoeding aangetoond kan worden en dat de toolkit naast lengte en gewicht een aantal andere aspecten meeneemt met betrekking tot het risico op ondervoeding? Bent u van mening dat de prestatie-indicator voldoende is of dat de meer optimale toolkit eigenlijk in alle ziekenhuizen gebruikt zou moeten worden?


5. Klopt het dat in 2007, tijdens de sceeningsdriedaagse, bleek dat 19% van de kinderen ondervoed was? Welke gerichte maatregelen zijn sinds 2007 genomen om ondervoeding bij kinderen tegen te gaan? Wat vindt u van het feit dat het aantal kinderen dat ondervoed is bij opname de laatste jaren gelijk is gebleven ondanks het feit dat er meer aandacht is ontstaan voor de gevolgen van ondervoeding? Wat is hiervan de oorzaak?


6. Is het mogelijk en naar uw mening wenselijk om implementatie van de prestatie-indicator en toolkit verplicht te stellen voor alle ziekenhuizen? Zo nee, waarom niet?


7. Waarom wordt er geen streefnorm gesteld? Zou het wel invoeren van een streefnorm betekenen dat wanneer de reden dat de norm niet wordt gehaald binnen de organisatie ligt dat eerder duidelijk zou worden en dat het beleid ten aanzien van ondervoeding dan eerder zou kunnen worden aangescherpt?


8. Wat is uw doelstelling ten aanzien van het verminderen van het aantal kinderen met ondervoeding? Wanneer en hoe denkt u dit te gaan bereiken?


* www.nu.nl 25-1-2010

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag




Partij van de Arbeid