Ingezonden persbericht


Vereniging FME-CWM

PERSBERICHT

Nieuwe CAO Metalektro in teken van loonmatiging en scholing werknemers

FME en bonden akkoord over nieuwe cao

Zoetermeer, 26 januari 2010 - Werkgevers en werknemers hebben vandaag een principeakkoord ondertekend voor een CAO met een looptijd van 15 maanden. FME-voorzitter Jan Kamminga is tevreden met het bereikte resultaat: "Ik denk dat wij kunnen spreken van een evenwichtig akkoord, waarbij rekening is gehouden met de slechte vooruitzichten voor 2010 en waarbij tegelijkertijd perspectief wordt geboden om na deze periode krachtiger de toekomst in te gaan."

De lonen stijgen per 1 juli 2010 met 0,5% en per 1 januari 2011 komt daar 1,15% bij. De totale loonstijging is voldoende om het inkomensniveau op peil te houden. Kamminga: "Na stevige discussies is het gelukt om voor het moeilijke jaar 2010 een zeer gematigde loonsverhoging vast te leggen". Gezien de nog lopende discussie over de pensioenleeftijd zijn over de 55-min-regeling alleen afspraken gemaakt voor de groep werknemers die geboren zijn in de jaren 1950 tot en met 1955. De vereiste premie zal gelijkelijk worden verdeeld tussen werkgevers en werknemers.

De komende jaren wordt er circa 30 miljoen euro geïnvesteerd in scholing en ontwikkeling. Om de toenemende internationale concurrentie aan te kunnen is er juist in deze sector behoefte aan het hoger opleiden van het huidige personeel. Er zal ook worden ingezet op de instroom van jongeren in de sector en de verhoogde inzetbaarheid van ouderen. De Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro (A+O) heeft de regie over de uitvoering.

Tot slot is er afgesproken dat er 1 miljoen euro wordt geïnvesteerd in '5 x Beter. Werken is Gezond', het gezamenlijke initiatief van werkgevers en vakbonden om de arbeidsomstandigheden in de sector verder te verbeteren.

De CAO Metalektro wordt per 1 februari 2010 van kracht en loopt tot 1 mei 2011. De CAO Metalektro heeft betrekking op ruim 1.150 bedrijven met in totaal 170.000 werknemers.