Gemeente Rotterdam

2010 | 06

26 januari 2010

Wolfert van Borselenpenning voor Con Schoenmakers

De heer W.M.H. (Con) Schoenmakers MBA heeft gisteravond de Wolfert van Borselenpenning ontvangen uit handen van economiewethouder Hans Vervat. De heer Schoenmakers ontving de Rotterdamse onderscheiding als blijk van waardering voor zijn inzet voor de Rotterdamse economie en samenleving. De onderscheiding werd uitgereikt ter gelegenheid van zijn aftreden als voorzitter van district Rotterdam van de ING Bank.

De heer Schoenmakers heeft zich jarenlang ingezet voor de ING Bank, waar hij de laatste jaren voorzitter was van district Rotterdam. Mede dankzij zijn inzet slaagde het regiokantoor Rotterdam er in uit te groeien tot het grootste kantoor van Nederland. Con Schoenmakers was lid van het bestuur van VNO NCW West, voorzitter van de Kring Rotterdam en lid van het dagelijks bestuur van de Kamer van Koophandel. Daarnaast was hij één van de eerste leden van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR), het economisch adviesorgaan van het College van B&W dat in 2004 werd opgestart. Vanuit die rol maakte hij zich met name sterk voor de ondernemers in Rotterdamse wijken. Volgens Schoenmakers moesten bedrijfsadviezen in de wijk gegeven worden. Con Schoenmakers stond aan de wieg van de Ondernemerskaravaan die in 2004 door Rotterdam trok. Met deze karavaan zochten allerlei adviseurs ondernemers ter plekke op, om hen advies te geven vanuit hun eigen deskundigheid. Het ging daarbij vaak om allochtone ondernemers, een groep ondernemers die volgens Schoenmakers veel nieuwe kansen biedt voor Rotterdam.

Ambassadeur van onderwijs en arbeid

Con Schoenmakers was één van de stuwende krachten achter het Akkoord van Rotterdam, de samenwerking tussen gemeente Rotterdam, het Rotterdamse bedrijfsleven en onderwijsinstellingen in de stad om de gevolgen van de economische crisis te bestrijden. De heer Schoenmakers maakte zich vooral sterk voor het onderwerp onderwijs en arbeid en het overtuigen van ondernemers om jongeren en andere werkzoekenden kansen te bieden en door te laten stromen naar een stage of een baan. Volgens wethouder Vervat is de heer Schoenmakers een ware ambassadeur voor Rotterdam. "Dat ambassadeursschap wist Con Schoenmakers altijd met veel passie te bekleden. Niet alleen vanwege zijn betrokkenheid bij Rotterdam, maar ook vanwege zijn verantwoordelijkheidsgevoel voor de stad Een Rotterdammer van formaat die andere Rotterdammers verder geholpen heeft in hun sociale en economische ontwikkeling. Daarmee heeft hij de stad verder gebracht," aldus Vervat.

De Wolfert van Borselenpenning wordt sinds 1967 uitgereikt aan personen die in een leidinggevende functie in verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving. De penning is genoemd naar de stichter van de stad, de edelman Wolfert van Borselen.



Gemeente Rotterdam