Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 26 januari 2010

Kwaliteitsverbetering kinderopvang hoog op de agenda

Metro bericht vandaag over kinderopvang. De kwaliteit zou achteruit gaan en opvoeding wordt er te weinig geboden. De branche werkt hard aan de verbetering van de kwaliteit. Veiligheid en verzorging zijn op orde. De pedagogische begeleiding is momenteel speerpunt. Maar het concreet maken en daadwerkelijk realiseren daarvan in de praktijk kost tijd en geld.

MOgroep Kinderopvang is blij met de aandacht voor de kwaliteit van kinderopvang. Ze is het eens met Louis Tavecchio, hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam, die constateert dat de veiligheid en verzorging in de kinderopvang op orde zijn.

Verandering
Ina Brouwer, voorzitter van de brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang: 'De branche heeft in de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. In kwantitatief opzicht, maar ook kwalitatief. Tot een aantal jaren geleden was de opvoeding van kinderen vooral een privé-aangelegenheid. Kinderopvang was letterlijk opvang. Daar is verandering in gekomen. We gaan opvoeding in toenemende mate zien als iets collectiefs, net als in Scandinavische landen. Bovendien komt het accent in de kinderopvang steeds meer te liggen op de (door)ontwikkeling van het kind. Het kind staat centraal.'

Investeren inhoudelijk
De branche investeert volop in de verdere ontwikkeling van de pedagogische kwaliteit. Bijvoorbeeld via het Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK), dat in vier jaar 40 miljoen euro van het ministerie van OC&W inzet voor kwaliteitsverbetering. Ook het sectorfonds van de branche, waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn, zet in op kwaliteitsverbetering door extra scholing. Verder is het pedagogisch kader voor kinderen van nul tot vier jaar vastgesteld en is kort geleden een kwaliteitsmonitor verschenen waarmee de leden zelf aan de slag kunnen.

Investeren financieel
Leden investeren ook in financiële zin. Diverse kinderopvangorganisaties scholen hun personeel, bijvoorbeeld via een tweejarige opleiding waarin het niveau van MBO plus naar HBO min gaat. Daarbij gaat het om een investering van ruim 50.000 euro voor 18 cursisten.


Tijd en geld
Investeren is dus het sleutelwoord. De branche neemt daarin haar verantwoordelijkheid en zoekt tegelijkertijd samenwerking met anderen. Met het onderwijs bijvoorbeeld en met de overheid die nadrukkelijk ook in beeld is als het om financiële middelen gaat. Een sector die zo snel groeit en steeds meer een maatschappelijk gedragen functie krijgt in de opvoeding van kinderen vergt een passend budget. Maar ook tijd, voor aanpassing aan de gewijzigde omstandigheden. Dat de branche op de goede weg is blijkt uit de grote mate van tevredenheid onder de feitelijke klanten in de kinderopvang.


---