Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 26 januari 2010

Overeenkomst binnenklimaat Amsterdamse scholen
ondertekend

Wethouder Marijke Vos en Lange Frans tekenen met alle Amsterdamse schoolbesturen en stadsdelen voor 160 frisse en energiezuinige scholen

Vandaag (dinsdag 26 januari) ondertekenden wethouder Marijke Vos, vertegenwoordigers van alle 47 Amsterdamse schoolbesturen en de portefeuillehouders van de 14 stadsdelen het convenant `Vernieuwde Amsterdamse scholen voor een Nieuw Amsterdams Klimaat' in Nemo. Hiermee is in Amsterdam officieel het meest omvangrijke en grootste programma in Nederland voor minder energieverbruik en een beter binnenklimaat bij 160 Amsterdamse basisscholen bezegeld.

Wethouder Vos (Milieu): "Fantastisch dat de schoolbesturen zo enthousiast zijn. Op deze manier wordt én het binnenklimaat verbeterd én besparen de scholen ook nog eens op hun energierekening. Amsterdam is zeer voortvarend te werk gegaan met als resultaat dat we met het huidige geld nu versneld de eerste 80 scholen kunnen opknappen. We beginnen in de zomervakantie, dus na de zomer kunnen al een heleboel leerkrachten en kinderen genieten van frissere lucht op school. Met extra financiering van het rijk willen we in 2011 en 2012 ook de overige 80 scholen versneld aanpakken. Wij gaan voor 160 frisse en energiezuinige scholen."

Als het binnenklimaat op scholen gezond is, zijn leerkrachten en leerlingen minder vaak ziek en zijn de leerprestaties beter. Eerder werd als pilotproject de Westerparkschool verbeterd. In de voorjaarsvakantie van 2009 zijn in elk klaslokaal ventilatiesystemen aangebracht. Toen de lessen weer begonnen, merkten de docenten en leerlingen direct het verschil. De lokalen zijn duidelijk frisser en minder bedompt gedurende de dag, vooral als de buitentemperatuur hoog is. Er klagen veel minder kinderen en collega's over hoofdpijn in de loop van zo'n dag. Kees van Hattum, directeur: "De school is zeer blij met de maatregelen en met het label `energiezuinig gebouw' en de leerlingen steken er door themalessen ook nog wat van op. Daarnaast verliep de samenwerking tussen de belanghebbenden uitstekend."

Lange Frans en basisschoolkinderen spraken over het verbeterprogramma met onder anderen wethouder Marijke Vos en Dick Jansen, portefeuillehouder Onderwijs van stadsdeel Westerpark. Daarna luidden Lange Frans en de kinderen rappend de uitvoering van het verbeterprogramma in, terwijl de bestuurders symbolisch hun handtekening voor vernieuwde Amsterdamse scholen op een krijtbord zetten.

In de zomervakantie worden de eerste scholen die er het hardst aan toe zijn om de kinderen een gezondere toekomst te bieden aangepakt. Waar nodig wordt HR++ glas geplaatst en worden gevels geïsoleerd. De verlichting wordt energiezuinig en de .

verwarming wordt beter afgesteld. Ventilatiesystemen zorgen voor gezonde lucht. Het energieverbruik wordt minder, de CO2-uitstoot daalt en het binnenklimaat wordt beter.