Maastricht University

Persbericht
Universiteit Maastricht

26 januari 2010

Ad Veenhof volgt Peter Elverding op
Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Universiteit Maastricht

Ad Veenhof heeft de voorzittershamer van de Raad van Toezicht Universiteit Maastricht overgenomen van Peter Elverding. Minister Plasterk heeft hem deze week met terugwerkende kracht benoemd per 1 januari 2010. Veenhof, tot voor kort voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Wessanen BV, is al sinds 2006 lid van de Raad van Toezicht UM.

Ad Veenhof (1947) studeerde economie aan de Universiteit Nyenrode en de Rijksuniversiteit Groningen, waarna hij in 1971 zijn carrière begon bij Philips. Hier bekleedde hij diverse management- en directiefuncties totdat hij in 1996 lid werd van de Groepsraad van Koninklijke Philips Electronics N.V. en CEO van Philips Domestic Appliances and Personal Care. Van 2003 tot maart 2009 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Wessanen N.V., een multinational op het gebied van voeding.

De Raad van Toezicht ziet toe op het beleid van het College van Bestuur en op de algemene gang van zaken binnen de universiteit. Naast de toezichthoudende taak vervult de Raad een belangrijke rol als klankbord voor en adviseur van het College van Bestuur. De Raad van Toezicht is verantwoording verschuldigd aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Raad van Toezicht van de Universiteit Maastricht kent na deze benoeming de volgende bezetting: Ad Veenhof (voorzitter), Truze Lodder (portefeuille jaargesprekken en beloningsbeleid College van Bestuur), Dick Sluimers (portefeuille financiën en audit) en Ursula Nelles (portefeuille Universiteitsraad).

Peter Elverding, lid van de Raad van Toezicht sinds mei 1997 en voorzitter vanaf 2005, werd bij zijn officiële afscheid op 15 december 2009 onderscheiden met de Tanspenning. De penning is genoemd naar de grondlegger van de Universiteit Maastricht en wordt slechts bij uitzonderlijke verdienste toegekend. Elverding heeft gedurende zijn zittingstermijn de ontwikkeling van de universiteit ten volle ondersteund. Het is mede aan hem te danken dat de universiteit de afgelopen jaren een enorme groei heeft doorgemaakt, zonder dat deze groei ten koste is gegaan van de kwaliteit van het onderwijs, onderzoek en de service aan studenten.