Gemeente Dalfsen

We gaan voor frisse scholen met een goed binnenklimaat"

28-01-2010

Al een aantal jaren wordt over het onderwerp "Frisse School" gesproken.

Dalfsen - De gemeente Dalfsen gaat het binnenmilieu van de schoolgebouwen samen met de schoolbesturen aanpakken. Al een aantal jaren wordt over het onderwerp "Frisse School" met de schoolbesturen gesproken. Doel van het project is het verbeteren van de ventilatie in de basisscholen door gerichte adviezen over hoe het klaslokaal zo goed mogelijk te ventileren.

In 2008 heeft de gemeenteraad als onderdeel van het gezondheidsbeleid al besloten om alle scholen door de GGD te laten onderzoeken op de luchtkwaliteit. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat in veel scholen het binnenklimaat slecht tot zeer slecht is. Het gaat dan bijvoorbeeld om onvoldoende kwaliteit van de lucht (CO2). De lucht in klaslokalen is namelijk in de meeste gevallen niet fris genoeg. Dit leidt tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, dufheid en benauwdheid. Bovendien kunnen leerlingen en leerkrachten zich minder goed concentreren waardoor de leerprestaties achteruit gaan.

Deelname
De resultaten van het onderzoek zijn door DWA ( een installatie- en energieadviesbureau uit Rijssen) nader uitgewerkt. DWA heeft per schoolgebouw een Energie- en Binnenmilieu-advies opgesteld ( EBA's). Gelet op de uitgebrachte adviezen gaat de gemeente nu samen met de schoolbesturen de nodige maatregelen nemen om te zorgen dat de scholen weer een gezonde leef- en leeromgeving worden voor kind en personeel . Wethouder Ton de Vries: "Ik verwacht dat alle scholen in de gemeente Dalfsen hun medewerking toezeggen en willen investeren in de gezondheid en prestaties van hun leerlingen."

De raad heeft in de raadsvergadering van 25 januari een taakstellend budget uitgetrokken van
EUR 900.000,- om de doelstelling " gaan voor frisse scholen met een goed binnenklimaat" te realiseren.