Senternovem

28-01-2010 | Rapport 'Energie in Beweging' van Nationale DenkTank

22 adviezen voor energiebesparing door consument

De Europese '2020'-doelstellingen op het gebied energiebesparing door consumenten zijn zeker haalbaar, concludeert de Nationale DenkTank in het in december verschenen rapport 'Energie in beweging'. Maar dan moeten wel alle zeilen worden bijgezet, want met de huidige initiatieven zit er nog te weinig schot in de zaak.

Het rapport werd op 7 december in ontvangst genomen door minister Cramer (VROM). Zij gaf aan dat het rapport nuttige en concrete adviezen biedt die haar zeker welkom zijn. "Met dit rapport laat de aanstormende generatie talenten zien dat ze mee denken over de toekomst. Dat geeft extra waarde aan de adviezen." Op 14 december presenteerde de DenkTank haar adviezen tijdens een grote manifestatie in Science Center NEMO aan circa 200 beleidsmakers, energiebedrijven, maatschappelijke organisaties en andere belangstellenden.

Consumenten willen best besparen
Het rapport is het werk van 21 jonge Nederlandse academici die zich drie maanden non-stop hebben gebogen over de kwestie `energiebesparing door consumenten'. Om de Europese afspraken te realiseren hebben zij de consument - goed voor een kwart van het totale energieverbruik in ons land - centraal gesteld. Consumenten willen best energie besparen, maar aangezien het onderwerp vaak ver bij ze vandaan staat, komt het er niet voldoende van, zo bleek uit het onderzoek.

Gemakkelijker, leuker en beter betaalbaar
De DenkTank - onder meer gesponsord door EnergieTransitie - presenteert een samenhangend pakket van 22 concrete adviezen die energiebesparing en duurzame energieopwekking door de consument gemakkelijker, beter betaalbaar en leuker maken. Overheid en markt kunnen hiermee samen zorgen voor een versnelling van het besparen door de consument.
Zo moet de informatievoorziening over eigen energieverbruik beter, vergunning- en subsidieprocedures sneller en minder complex, het kennisniveau bij de consument over besparende maatregelen in en om het huis omhoog en het aanbod van producten en diensten om energie te besparen verbeterd worden. Moderne communicatiemiddelen moeten worden ingezet om de consument in beweging te krijgen. Daarnaast is een meer sturend optreden van de overheid gewenst.

NHG-voorwaarden alleen voor A- en B-label
Een concreet voorstel van de DenkTank is bijvoorbeeld het vergroenen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG): laat alleen A en B-label woningen in aanmerking komen voor een financiering onder NHG-voorwaarden. De hypotheekadviseur zal de consument de keuze voorleggen om onder normale voorwaarden of onder de (financieel aantrekkelijker) NHG-voorwaarden te financieren.