Gemeente Haaksbergen


Gemeente betreurt provinciale aanwijzing
28-01-2010 Gemeente betreurt provinciale aanwijzing Burgemeester en wethouders betreuren het dat de provincie heeft besloten om een zogeheten reactieve aanwijzing te geven voor een deel van Buurse-zuid. Daarmee lijkt de realisering van het uitbreidingsplan met totaal 44 huizen onzeker. De beide delen van het dorp Buurse zouden hiermee met elkaar worden verbonden.

Op 26 januari besloot het provinciebestuur met het doen van een aanwijzing een streep te halen door een groot deel van het bestemmingsplan Buurse-zuid. De gemeente had volgens de provincie onvoldoende rekening gehouden met de es. Gedeputeerde staten vinden dat de te bouwen woningen van een hoogwaardige kwaliteit moeten zijn en 'een extra inpuls voor de ruimtelijke kwaliteit van het gebied'.

"Ik ben in elk geval blij dat we met een klein deel van de geplande woningbouw nog wel aan de slag kunnen. En ook dat we de mogelijkheid krijgen om samen met de provincie te kijken naar aan andere invulling van de woningbehoefte voor Buurse. Aan het onderzoek daarvoor wil de provincie zelfs meebetalen. Maar toch ben ik teleurgesteld over deze maatregel van de provincie". Wethouder Marcel Diepenmaat laat dit weten in een eerste reactie op het besluit van Gedeputeerde Staten.

Volgens de wethouder was de geplande uitbreiding Buurse-zuid een aantal jaren geleden al aangegeven in het gemeentelijk structuurplan. De provincie ging daarmee toen in principe al akkoord. Diepenmaat: "Weliswaar met de voorwaarde dat we een onderzoek naar eventuele archeolgische waarden zouden moeten laten uitvoeren. Dat hebben we gedaan. Maar daarmee zijn we als het ware ingehaald door de vaststelling van de provinciale omgevingsvisie, waaraan het bestemmingsplan Buurse-zuid nu is getoetst. Je zou kunnen zeggen dat de provincie de spelregels halverwege de wedstrijd heeft veranderd."

Binnenkort moet de Haaksbergse gemeenteraad zich buigen over het besluit van Gedeputeerde Staten, want de aanwijzing gaat over het door de raad vastgestelde bestemmingsplan. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om tegen het provinciale besluit in beroep te gaan bij de Raad van State.