Senternovem

27-01-2010 | Gebiedsspecifiek bodembeleid biedt kansen voor verantwoord hergebruik in Borsele

De gemeente Borsele is één van de eerste gemeenten die gebiedsspecifiek beleid voor haar grondgebied heeft vastgesteld. Dit houdt in dat op basis van het Besluit bodemkwaliteit Borsele een bodemkwaliteitskaart en een functiekaart is opgesteld. Daarnaast heeft de gemeente een nota bodembeheer vastgesteld.

Beleidsontwikkeling
Er heeft een inventarisatie plaatsgevonden naar de toekomstige (ruimtelijke) ontwikkelingen, waarbij grondverzet een rol speelt. In de gemeente Borsele zijn veel voormalige boomgaarden. De grond die hier vrijkomt wordt als gevolg van licht verhoogde gehalten aan bestrijdingsmiddelen ingedeeld in de bodemkwaliteitsklasse industrie. Daarnaast zijn ook de oudste delen van de bebouwde kernen ingedeeld in de bodemkwaliteitsklasse industrie. Binnen het generieke kader zijn nauwelijks mogelijkheden om deze grond weer binnen de gemeente nuttig toe te passen. Zelfs bij projecten met een gesloten grondbalans kan een knelpunt ontstaan, omdat de grond niet voldoet aan de generieke toepassingseis van de ontvangende bodem.

Gebiedsspecifiek beleid
Het generieke kader uit het Besluit bodemkwaliteit past dus niet volledig bij de lokale situatie van de gemeente Borsele. Het Besluit bodemkwaliteit biedt gemeentes de mogelijkheid om in dergelijke gevallen binnen bepaalde grenzen en randvoorwaarden gebiedsspecifiek beleid vast te leggen in een Nota bodembeheer. De gemeente Borsele heeft daarom verschillende specifieke keuzes gemaakt en voor verschillende delen van de gemeente Lokale Maximale Waarden (LMW) vastgelegd. Met deze keuzes zijn er meer mogelijkheden om vrijkomende licht en matig verontreinigde grond nuttig te hergebruiken binnen de gemeente, zonder dat dit tot onacceptabele risico's leidt voor het betreffende gebruik van de bodem. Daarnaast is gekozen voor eenduidigheid in het beleid.
Contact

Mocht u meer informatie willen hebben, dan kunt u contact opnemen met Manon Holster-Siemons, technisch beleidsmedewerker bodem, afdeling Ruimtelijke ordening en milieu, e-mail mholster-siemons@borsele.nl.