Ingezonden persbericht


Dierenbescherming vat voortvluchtige hond in de kraag

Dinsdagochtend heeft de Dierenbescherming met hulp van buurtbewoners in Nieuwegein een hond gevangen die al meer dan een jaar geleden in Woerden ontsnapte. Eerdere pogingen de hond te vangen waren op niets uitgelopen. Omdat de hond een risico vormde voor de verkeersveiligheid, vreesde de Dierenbescherming dat het dier uiteindelijk zou worden afgeschoten als ze niet gevangen zou worden.

De hond, Xinxinha genaamd, was eind 2008 vanuit Portugal naar Nederland gebracht via een herplaatsingsproject voor zwerfhonden. Hier zou de zwarte kruising-labrador bij een liefhebbende baas worden ondergebracht. Toen Xinxinha in de nacht van 23 op 24 december ontsnapte werd meteen een zoekactie op touw gezet, maar zonder succes.

Bijna een jaar na haar verdwijning werd de hond in Nieuwegein gesignaleerd. Bewoners probeerden haar te pakken te krijgen, maar ook zij slaagden hier niet in. Daarom werd begin januari een vangactie georganiseerd, waarbij drie dierenambulances en de politie de handen ineen sloegen om de klus te klaren. Ondanks dat Xinxinha inmiddels sterk vermagerd was, bleef ze zo schuw dat ook deze actie op niets uitliep.

Als laatste redmiddel plaatste Dierenbescherming Utrecht Amersfoort een vangkooi, met vlees erin om de hond te lokken. Medewerkers en vrijwilligers van de Dierenbescherming en betrokken buurtbewoners postten nachtenlang op enige afstand van de kooi. De hoop was al bijna opgegeven, toen een van de buurtbewoners de hond dinsdagochtend vroeg in de vangkooi aantrof.

Omdat het inmiddels duidelijk is dat Xinxinha weinig met mensen op heeft en de kans klein is dat ze nog te resocialiseren valt, wordt ze zo snel mogelijk teruggevlogen naar Portugal. Daar gaat ze naar een speciaal opvangcentrum voor zwerfdieren, waar ze in een roedel honden wordt geplaatst. Deze groep leeft op een afgeschermd terrein met veel bewegingsruimte, onder het toeziend oog van een verzorger die het welzijn en de gezondheid van de dieren in de gaten houdt.