D66

zaterdag 27 februari 2010

Stop zwaarder belasten alleenwonende

D66-fractieleider Alexander Pechtold vindt dat alleenwonenden niet zwaarder belast moeten worden dan grote gezinnen. Nu betalen alleenwonenden in verhouding tot grote gezinnen vaak meer gemeentelijke belastingen. Ten onrechte, vindt Pechtold. Waarom zouden alleenwonenden meer moeten betalen dan grote gezinnen?

Afvalstoffenheffing

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederland 2,5 miljoen alleenwonenden telt. Dat aantal is nu zelfs gelijk aan het aantal huishoudens met kinderen. Ongeveer de helft van de alleenwonenden wordt gevormd door vrouwen boven de 65. Toch wordt er weinig rekening gehouden met alleenwonenden. In veel gevallen zijn alleenwonenden per persoon meer dan twee keer zo duur uit als grote gezinnen, aldus Pechtold. In Eindhoven bijvoorbeeld betaalt een alleenwonende 200 euro, terwijl een huishouden van vijf 65 euro per persoon betaalt. In Groningen betaalt een alleenwonende 310 euro en een huishouden van vier 88 euro per persoon.

Leefvormneutraal

Die onevenredige verhouding komt niet alleen voor bij de afvalstoffenheffing. Op allerlei terreinen, denk aan de zorg- en huurtoeslag, de AWBZ en de ziektekostenverzekering, zijn alleenwonenden veel duurder uit. Bovendien hebben zij vaak relatief een lager inkomen. D66 pleitte eerder al voor een verlaging van de successierechten voor alleenwonenden en het gelijkstellen van de zorgtoeslag voor alleenwonenden en grote gezinnen. Maar daarmee zijn we er nog lang niet volgens de D66-leider. Het wordt tijd dat overheden leefvormneutraal beleid maken. De overheid moet geen oordeel hebben over de vraag of mensen alleen wonen of in grote gezinnen.

Individu

Alleenwonenden hebben de laatste jaren vooral in de schaduw gestaan van het traditionele gezin doordat het kabinet een sterke gezinspolitiek voerde. De wetgeving is nog veel te veel geënt op traditionele gezinsvormen. Het wordt tijd dat we ons richten op het individu, aldus Pechtold.

Zie het origineel
Voorbeeldtabel tarieven afvalstoffenheffing: