CNV Onderwijs

4 maart 2010

Nieuwe aanvraagronde lerarenbeurs 2010-2011

Categorie: Scholing, Algemeen nieuws

CNV Onderwijs wijst u graag weer op het belang van een snelle aanvraag voor de lerarenbeurs voor het schooljaar 2010-2011. Officieel kan dat van 1 april 2010 tot en met 13 mei 2010. Leraren kunnen eenmaal in hun carrière de lerarenbeurs aanvragen.

CNV Onderwijs heeft zich samen met de andere vakbonden hard gemaakt voor de lerarenbeurs als onderdeel van het Convenant LeerKracht van Nederland. Voor 2010 is het subsidieplafond tot EUR23 miljoen verhoogd. CNV Onderwijs is van mening dat het grote succes van de lerarenbeurs het behoud ervan in deze crisistijd rechtvaardigt. De laatste wijzigingen in de regeling lerarenbeurs verwerkt in deze nieuwsbrief.

Wat is de lerarenbeurs?
De lerarenbeurs is bedoeld voor elke bevoegde leraar van het primair onderwijs tot en met het hoger beroepsonderwijs. Een leraar kan slechts eenmaal tijdens zijn onderwijscarrière een lerarenbeurs aanvragen. CNV Onderwijs raadt u dus aan om de lerarenbeurs in te zetten voor een loopbaangerichte, substantiële scholing (de zogenaamde `opscholing'), bijvoorbeeld een masteropleiding. De lerarenbeurs is nadrukkelijk bedoeld om uw professionele niveau te verhogen, uw vakkennis te verbreden of te specialiseren. Voor na- en bijscholing is de lerarenbeurs niet bedoeld, omdat daarvoor al middelen aan de werkgever worden gegeven.
De lerarenbeurs is bedoeld voor uw eigen professionalisering. Uw werkgever mag geen voorwaarde stellen aan de opleiding die u zou willen volgen.

Aangezien een leraar maar eenmaal van de lerarenbeurs gebruik kan maken, is het belangrijk goed te overwegen op welk moment in uw carrière u daarvan gebruik maakt. Overwegingen die een rol kunnen spelen zijn:
o Is dit een geschikt moment voor mij in mijn verdere carrière? o Kan ik deze opleiding combineren met mijn werk en mijn privésituatie?
o Wat wil ik met deze opleiding straks gaan doen?

Wat zijn de voorwaarden?
Voor het aanvragen van de lerarenbeurs gelden de volgende voorwaarden:
1. Het hebben van een onderwijsbevoegdheid op minimaal bachelorniveau en werkzaam zijn als leraar;

2. Minimaal één jaar in dienst bij een school die wordt bekostigd door de overheid;

3. Voor minimaal 20% van de betrekkingsomvang belast zijn met les(gebonden) taken;

4. Geen tegemoetkoming leraren of studiefinanciering ontvangen.

CNV Onderwijs wil u vooral op de derde voorwaarde wijzen, omdat deze niet alleen geldt voor het moment van aanvraag. Als bijvoorbeeld voor een meerjarige opleiding een lerarenbeurs wordt toegekend, dan moet gedurende de hele opleiding aan deze voorwaarde worden voldaan. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld door functiewijziging binnen de school, dan zal vanaf dat moment de beurs niet meer worden toegekend. Het is dus zaak dat u gedurende uw beurs minimaal 20% les(gebonden) taken blijft houden.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor de lerarenbeurs? o Bachelor-en masteropleidingen voor leraren in het PO, VO, MBO en HBO die gericht zijn op het voldoen aan andere bekwaamheidseisen dan die van de wet Beroepen in het Onderwijs of bekwaamheidseisen van het HBO en WO.
o Bachelor-of masteropleidingen waarmee een leraar een voor zijn vak relevante graad kan behalen
o Korte opleidingen, maar daar gelden andere voorwaarden. Zie hiervoor het informatieblok korte opleidingen.
o Opleidingen die gericht zijn op het wegwerken van deficiënties met als doel toelating tot een masteropleiding binnen het wetenschappelijk onderwijs, maar dan moet
o De opleiding vormgegeven zijn binnen een bachelorleiding o Niet tot de graad bachelor leiden
o Minimaal 30 studiepunten omvatten

Wilt u een totaaloverzicht van opleidingen die in aanmerking komen voor de lerarenbeurs? Ga dan naar
www.minocwduo.nl/leraar/lerarenbeurs_voor_scholing

Meerjarig opleidingstraject
U mag ook een meerjarig opleidingstraject volgen. Er is dan wel een studievoortgangeis van 30 studiepunten per jaar vereist. Nieuw is echter dat pas aan het eind van de toegestane studieperiode (maximaal
6 jaar) wordt vastgesteld of aan deze eis is voldaan.

In de nieuwe regeling zijn ook de schakelprogramma's opgenomen, bedoeld om deficiënties weg te werken. Dit is vooral van belang voor leraren met een HBO-bachelor die een WO-master willen volgen. Vergoeding voor deze programma's kent als voorwaarden dat ze minimaal 30 ECTS moeten omvatten, onderdeel moeten zijn van of vormgegeven moeten zijn binnen een reguliere WO-bacheloropleiding (maar niet leiden tot een WO-bachelordiploma), en dat na afronding met een WO-master moet worden begonnen. Voor het volgen van een schakelprogramma wordt geen extra jaar subsidie toegekend.

Korte opleidingen en de lerarenbeurs
Voor korte opleidingen gelden andere regels. Alleen opleidingen die gericht zijn op het verwerven van extra bekwaamheden voor het leraarsberoep, die maximaal één jaar duren en een studiebelasting van minimaal 200 uur, waarvan tenminste 40 contacturen, komen voor een lerarenbeurs in aanmerking. De opleiding moet worden afgesloten met een bewijs van deelname. Voor opleidingen die zijn gericht op het behalen van de bevoegdheid bewegingsonderwijs kan geen lerarenbeurs worden aangevraagd. De werkelijke leskosten tot een maximum van EUR3.500 per jaar vallen onder de lerarenbeurs. Ook ontvangt u een afzonderlijke tegemoetkoming voor studiemiddelen en reiskosten van 10% van het percentage van het lesgeld. U kunt geen studieverlof aanvragen en de werkgever ontvang geen subsidie voor studieverlof.

Subsidie voor zij-instroomtrajecten
Als apart onderdeel is in de regeling ook een subsidie voor zij-instroom opgenomen. Deze is bedoeld voor de bekostiging van zij-instroomtrajecten in de sectoren VO en BVE. Per zij-instromer is het maximale subsidiebedrag EUR19.000. Dit dient ter vergoeding van de kosten van geschiktheidsonderzoek, de scholing en begeleiding van de zij-instromer en het studieverlof (vervangingskosten). Het bevoegd gezag moet de aanvraag bij de DUO-IB-groep indienen, mede ondertekend door de zij-instromer. Het subsidieplafond in 2010 is EUR12 miljoen.

Afspraken
De lerarenbeurs is allereerst bedoeld voor (meerjarige) bachelor- en masteropleidingen (inclusief premaster of schakeltraject). De lerarenbeurs kan voor deze opleidingen voor maximaal 3 jaar worden aangevraagd, plus een uitloopperiode van 3 jaar. De subsidie bestaat uit een vergoeding voor studiekosten en voor studieverlof.

De studiekosten worden verdeeld in het werkelijke les-en collegegeld, maximaal EUR3.500 per jaar. Voor studiemiddelen en reiskosten wordt afzonderlijk een tegemoetkoming gegeven van 10% van het jaarlijkse collegegeld. Dit deel van de subsidie wordt aan u uitbetaald.

U heeft recht op maximaal 160 uur studieverlof bij een voltijdbaan (een deeltijder ontvangt naar rato studieverlofuren). De subsidie voor de studieverlofuren worden uitgekeerd aan uw werkgever. De bedragen die de werkgever hiervoor per uur ontvangt zijn:

het basisonderwijs: EUR 33,66
het speciaal (voortgezet) onderwijs EUR 35,73
het voortgezet onderwijs EUR 36,36
het beroepsonderwijs en educatie EUR 38,71
het hoger beroepsonderwijs EUR 43,65

U vraagt studieverlof aan bij uw werkgever. De werkgever is niet verplicht het studieverlof te verlenen. Maar de werkgever kan niet zomaar weigeren. Er zullen zwaarwegende redenen moeten zijn die gemotiveerd (het liefst schriftelijk) aan u medegedeeld moeten worden. Twijfelt u? Neem dan contact op met onze afdeling individuele belangenbehartiging.

Als u studieverlof krijgt blijft uw betrekkingsomvang hetzelfde. Wel worden de uren van normjaartaak verminderd met het aantal studieverlofuren. U maakt vooraf goede afspraken met uw werkgever over de wijze waarop uw huidige taken worden verminderd met het aantal toegekende studieverlofuren. U heeft voldoende tijd nodig om uw studie te kunnen volgen en succesvol af te ronden. Dat is ook in het belang van de werkgever.
Blijkt dat de werkgever wel subsidie voor studieverlof heeft aangevraagd, maar deze niet inzet voor het toekennen van studieverlof aan u, dan moet de werkgever deze weer terugbetalen aan het Rijk.

Tot slot wijzen wij op de bepaling dat de lerarenbeurs teruggevraagd kan worden door de minister als u binnen één jaar na het afronden van de studie het onderwijs verlaat. Dit gebeurt echter niet bij onvrijwillige werkeloosheid.

Hoe kunt u een lerarenbeurs aanvragen?
De DUO IB-groep is belast met de uitvoering van de lerarenbeurs. De lerarenbeurs is aan te vragen met het aanvraagformulier op de website van de DUO-Groep: www. ocwduo.nl. De aanvraagtermijn loopt van 1 april 2010 tot en met 13 mei 2010.

CNV Onderwijs adviseert u om het formulier zo snel mogelijk te downloaden en in te (laten) vullen. De aanvragen worden toegekend per onderwijssector op volgorde van binnenkomst. De ervaring van de eerdere aanvraagrondes leert dat ook een zeer tijdige aanvraag niet altijd een garantie is voor toekenning.

Ook wijst CNV Onderwijs u er met klem op dat eerdere aanvragen (die zijn afgewezen) niet automatisch leiden tot voorrang in de huidige aanvraagronde. U moet weer een geheel nieuwe aanvraag indienen.

Meer weten?
Als u na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met Myriam Lieskamp mlieskamp@remove-this.cnvo.nl


---