GGD Zuid-Holland Zuid


HPV vaccinatiecampagne

HPV vaccinatie regio Zuid-Holland Zuid opnieuw van start.

Eind maart 2010 gaat de vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker weer van start. Alle meisjes geboren in 1997 krijgen begin maart een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Ook de meisjes geboren in 1993 t/m 1996, die vorig jaar geen gehoor gaven aan de oproep, kunnen zich alsnog laten vaccineren. De eerste vaccinatiedag start op 29 maart in Oud-Beijerland en Zwijndrecht. De jeugdgezondheidszorg van GGD Zuid-Holland Zuid draagt zorg voor de uitvoering.

logo hpv campagne
Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen aan deze ziekte. Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermt tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook veroorzaakt kan worden door andere varianten van het HPV virus. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts.

Voor wie is de inenting?
Naast meisjes die geboren zijn in 1997 krijgen ook meisjes geboren in 1993 t/m 1996 die nog geen vaccinatie tegen HPV hebben gehaald krijgen een uitnodiging.


* Dat geldt ook voor meisjes die na de zomer wel opgroepen zijn voor de derde prik, maar de serie niet hebben afgerond.
* Degenen die zich in het voorjaar van 2009 via de antwoordkaart hebben afgemeld en niet hebben aangegeven alsnog de vaccinatie te willen, krijgen geen uitnodiging.

* Mochten zij alsnog in aanmerking willen komen voor een HPV vaccinatie dan kunnen zij zich op één van de priklocaties melden.
* Voor de geboortecohorten 1993 tot en met 1996 is het de laatste kans de vaccinaties alsnog te krijgen. Daarna stopt de inhaalcampagne.

Alle meisjes die een oproep hebben gekregen krijgen drie keer een prik om zich te beschermen tegen baarmoederhalskanker. Het is van belang dat tussen de eerste en de tweede prik tweede minstens 21 dagen zitten. Er mag namelijk niet langer dan drie maanden tussen de twee prikken zitten.

Oproepschema
Iedereen die een oproep gekregen worden via een oproepschema gevaccineerd. Als een bepaalde dag niet uitkomt mag je ook op een andere dag te komen. Bekijk het oproepschema voor een priklocatie bij jou in de buurt.

HPV poster middel Nieuwe informatiecampagne
Begin maart start ook een nieuwe informatiecampagne. GGD Zuid-Holland Zuid roept meisjes op, die een uitnodiging hebben ontvangen voor een inenting tegen baarmoederhalskanker, zich te laten vaccineren. Onder meer op basis van de ervaringen van vorig jaar wil de GGD inspringen op de behoefte aan informatie bij meisjes en ouders. Het is de bedoeling dat een juiste afweging wordt gemaakt op basis van feiten en ervaringen. Wetenschappelijk is bewezen dat het vaccin tegen baarmoederhalskanker veilig en effectief is en daardoor niet anders dan de andere vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma Of iemand zich vervolgens wel of niet laat vaccineren is en blijft een eigen afweging.

Voorlichtingsbijeenkomsten
Door middel van voorlichting wil de GGD zich inzetten om meisjes en ouders beter te informeren over de HPV vaccinatie. In de regio Zuid-Holland Zuid worden in diverse gemeenten
voorlichtingbijeenkomsten georganiseerd. Half maart starten de bijeenkomsten in de avonduren. De avond begint om 19.30 en duurt tot ongeveer 20.45. Bekijk het schema met voorlichtingsbijeenkomsten.

Telefonisch spreekuur
Met vragen over de inenting kunt u gratis bellen met 0800-3018051. Naast het landelijke telefoonnummer heeft de GGD Zuid-Holland Zuid een regionaal telefonisch spreekuur ingericht. Het spreekuur is bereikbaar van 2 maart t/m 26 maart tussen 16.00 17.00 uur bellen via het telefoonnummer 078-6321802.

Meer informatie?
Meer informatie over de HPV vaccinatie is te vinden op de vernieuwde website prik en bescherm. Op deze website is veel informatie over de inenting te vinden, voor zowel meisjes als hun ouders.