Amnesty International

Iran

Iraanse cineast Jafar Panahi gearresteerd

4 maart 2010 De Iraanse regisseur Jafar Panahi, voormalig hoofdgast van het Amnesty International Film Festival (de voorganger van het Movies that Matter Festival) is enkele dagen geleden in Teheran opgepakt.
De winnaar van de lifetimeachiefment Cinema Unlimited Award 2007 zou een niet-geautoriseerde film aan het maken zijn. Ook de openingsfilm van het komende Movies that Matter Festival in Den Haag (25 t/m 31 maart), de muziekfilm No One Knows about Persian Cats van Bahman Ghobadi is een productie waarvoor de Iraanse autoriteiten geen toestemming gaven.

Volgens zijn zoon werd Jafar Panahi, veelbekroond regisseur van onder meer Offside, The Circle en The White Balloon samen met zijn vrouw, dochter en zon 15 andere dissidenten die bij hem te gast waren gearresteerd. Vorig jaar juli werd Panahi ook al korte tijd gevangengezet nadat hij een herdenkingsplechtigheid had bijgewoond voor Neda Agha-Soltan, die tijdens een demonstratie werd doodgeschoten. Later dat jaar mocht hij niet afreizen naar het filmfestival van Mumbai en vorige maand werd hem een uitreisvisum voor Duitsland onthouden. Daar had hij op het Filmfestival van Berlijn een discussie over de Iraanse film zullen leiden.

Het Movies that Matter Festival sluit zich aan bij het protest dat Dieter Kosslick, directeur van het festival in Berlijn tegen Panahis arrestatie aantekende. Kosslick: We zijn vervuld met ontzetting over het feit dat een filmer die vele internationale prijzen heeft gewonnen, is gearresteerd vanwege zijn artistieke werk.

Jafar Panahi ontving in 2007 op ons festival de lifetimeachiefment Cinema Unlimited Award voor zijn scherpzinnige en humane filmoeuvre. Panahi's landgenoot en collega Bahman Ghobadi is van 25 t/m 31 maart eregast van Movies that Matter Festival in Den Haag. Zijn muziekfilm No One Knows about Persian Cats is openingsfilm van het festival. De veelbekroonde Iraans-Koerdische regisseur nam zijn muziekfilm vorig jaar op zonder de vereiste toestemming. Het Movies that Matter Festival wijdt aan zijn werk een retrospectief met onder meer Turtles Can Fly.