Ingezonden persbericht


Klimaatstraatfeest in Noord-Holland in volle gang

Zaandam, 4 maart 2010. Het Klimaatstraatfeest is met 881 deelnemers (huishoudens) uit 568 verschillende straten in Noord-Holland momenteel in volle gang. In Nederland doen nu ruim 7000 deelnemers mee. Het is de grootste energiebesparingsactie van Nederland. In veel straten zijn soms wel tientallen huishoudens actief!

In Noord-Holland zijn nu al meer dan 185 buurtacties aangemeld. Dit loopt uiteen van het gezamenlijk in de straat vervangen van alle gloeilampen door spaarlampen, het gezamenlijk aanschaffen van energiezuinige HR-ketels of het gezamenlijk lid worden van een energiecoöperatie, tot aan het met elkaar planten van bomen ter compensatie van de CO2-uitstoot. De Kosterij uit Venhuizen, gemeente Drechterland, is momenteel de hoogst genoteerde straat van Noord-Holland. Zij staan zelfs op een derde plaats in de landelijke TOP 20. Dat hebben zij mede te danken aan de tientallen acties die ze in de Kosterij al hebben uitgevoerd, of gaan uitvoeren. Niet alleen huishoudens zetten zich in om energie te besparen, soms wordt ook de woningbouwvereniging of een gemeente actief betrokken bij het Klimaatstraatfeest, zoals in Zaanstad en Drechterland.

"Het bruist van activiteiten in deze provincie", aldus Rolf van Arendonk van de Milieufederatie Noord-Holland. "Ik roep iedereen op om samen met je buren mee te doen met deze leukste energiebesparingsactie van Nederland. Ga naar www.klimaatstraatfeest.nl en schrijf je in! Meedoen is goed voor het milieu en bovendien voor je portemonnee. En er zijn ook nog allemaal leuke prijzen te winnen".

In Amsterdam doen nu 130 straten mee, in Haarlem 31 straten, in de Haarlemmermeer 31, in Den Helder 26, in Drechterland 23, in Alkmaar 23 en in Hilversum 15.

Tot 31 maart kan iedereen nog deelnemen aan deze energiebesparingswedstrijd. De 500 best presterende straten krijgen op 29 mei een Klimaatstraatfeest aangeboden. De nr. 1 straat krijgt op 29 mei a.s. een Superstraatfeest aangeboden met een live optreden van Jim Bakkum.

Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER-Klimaatcampagne, de campagne van de 40 grootste goede doelen van Nederland die werken aan de oplossing van het klimaatprobleem. In de campagne werkt de HIER-klimaatcampagne samen met de Provinciale Milieufederaties, Vereniging Eigen Huis, het Klimaatverbond, Stichting Meer met Minder, SenterNovem, de Woonbond, Buurtlink en MilieuCentraal.

Voor meer informatie (