Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering weigert excuses voor pijnlijke herdenkingsdienst Buizingen (04/03/10)

Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom en de premier weigeren zich te verontschuldigen voor de pijnlijk mislukte herdenkingsdienst voor de treinramp in Buizingen. Nochtans sloten zich bij de vraag van N-VA-Kamerlid Ben Weyts ook leden van de meerderheid aan. Premier Leterme liet zich in de betrokken commissie niet zien.

De dagen voor de plechtigheid liet Leterme weten dat hij verantwoordelijk was voor de organisatie en dat hij uitnodigde. Daags ná de plechtigheid was het plots de organisatie van minister Turtelboom. Vervolgens weigert de premier vragen te beantwoorden in de commissie. Een groot staatsman, zegt Weyts. Samen met collega Galant (MR) roep ik de premier op tot publieke excuses, zodat we deze bladzijde kunnen omslaan."

Minister Turtelboom weigerde in de commissie Binnenlandse Zaken gisterenavond laat ook uit te leggen waarom de herdenkingsdienst moest doorgaan in Brussel in plaats van in Halle. Op vraag van de gouverneur had het stadsbestuur van Halle nochtans enkele dagen na de ramp al positief geantwoord op de vraag tot organisatie van een nationale herdenkingsplechtigheid. Ze wilde er een meertalige viering van maken in de basiliek van Halle. Het lijkt mij normaal dat de plaats waar de ramp het meest intens beleefd is, ook de plaats is waar de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt. Bovendien is Halle dichterbij de woonplaats van vele slachtoffers. En toch is er om onverklaarbare redenen plots ingegrepen vanuit de regering. Ik lees dat communautaire gevoeligheden aan de basis lagen van de beslissing. Alsof men in mijn streek niet in staat zou zijn om anderstaligen gastvrij te onthalen, zegt Weyts.

Hij wijst er op dat in het station van Halle de voorbije weken altijd tweetalig werd gecommuniceerd ten behoeve van de pendelaars die met bussen moesten worden aangeleverd vanuit diverse kleine Waalse stations. En dan zouden wij niet in staat zijn om een gastvrij onthaal te organiseren?, zegt Weyts. De federale regering beledigt een hele regio.

Volgens de N-VA heeft de federale regering alles willen regelen volgens politieke maatstaven, eerder dan te vertrekken van de noden van de slachtoffers, de nabestaanden en de lokale getroffen gemeenschap.

In plaats van een serene viering georganiseerd door de lokale gemeenschap in Halle hebben we een koude viering gekregen. In plaats van het waardig afsluiten van een rouwperiode met een intense viering, kregen we een viering van en voor hoogwaardigheidsbekleders. De premier kan nu ten minste proberen om dit hoofdstuk nog sereen af te sluiten, besluit Weyts.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be