Rathenau Instituut


04-03-2010

Het Rathenau Instituut lanceert vandaag de website www.rathenau.nl/nanodialoog. Een website vol onafhankelijke informatie over nanotechnologie voor een breed publiek. Wat is nanotechnologie? Waarom zijn de ontwikkelingen op dit terrein belangrijk voor iedereen? De website informeert over de beloftes en de risico's, zet ethische kwesties uiteen en nodigt uit tot reageren.

De toepassingen van nu en de toekomst
Nano is hier en nu. Doorzichtige zonnebrandcrèmes, zelfreinigende ramen en krasvaste lakken, www.rathenau.nl/nanodialoog informeert over toepassingen die er nu al zijn. Maar nano is vooral de toekomst. Onmisbaar voor de ontwikkeling van computerchips die steeds kleiner, krachtiger en zuiniger worden. Of in de geneeskunde waar laboratoria op postzegelformaat worden ontwikkeld. Binnenkort kunnen mensen daarmee thuis hun eigen gezondheid monitoren.

Doorbraaktechnologie
Nanotechnologie brengt ook andere technologieën samen: informatietechnologie, biotechnologie en de hersenwetenschappen. De verwachting is dat de integratie van deze sleuteltechnologieën straks leidt tot toepassingen waarmee we steeds meer kunnen ingrijpen in lichaam en geest. Welke implantaten willen we wel en welke niet? Kunnen we zelf leven maken?

Nanodialoog
Via interactieve onderdelen als een webpoll en een FAQ (Frequently Asked Questions) wil het Rathenau Instituut de meningen van de websitebezoeker peilen. Ook kunnen bezoekers reageren op nieuwsberichten. Wat vinden we van een toekomst met geïndividualiseerde gezondheidszorg op maat? Willen we leven in een gedigitaliseerde omgeving die steeds meer van ons wil weten en komt te weten? Hoe ver willen we gaan met sleutelen aan ons humeur, concentratie of intelligentie? ''Als wetenschap en bedrijfsleven de bouwblokken van de natuur in handen hebben, mag je niet verwachten dat publiek en politiek alleen maar toekijken.'' aldus Rathenau-onderzoeker Rinie van Est.

Het Rathenau Instituut en nanotechnologie
Sinds 2003 informeert het Rathenau Instituut de politiek over nanotechnologie. Met onderzoeken, workshops en debatten brengen we de maatschappelijke uitdagingen van nanotechnologie in kaart voor overheid, politiek en samenleving.