Ingezonden persbericht


Published: 08:05 CET 04-03-2010 /HUGIN /Source: Delta Lloyd Groep /AEX: DL /ISIN: NL0009294552

DELTA LLOYD DUITSLAND VOORNEMENS VERKOOP TE STOPPEN

PERSBERICHT

Corporate Communications

Amsterdam, 4 maart 2010

DELTA LLOYD DUITSLAND VOORNEMENS VERKOOP TE STOPPEN

Delta Lloyd Duitsland, een 100% dochteronderneming van Delta Lloyd NV in Nederland, is van plan om met de verkoop van nieuwe verzekeringspolissen te stoppen. Dit zou in overeenstemming zijn met de strategie van Delta Lloyd Groep, zoals beschreven in het prospectus voor de beursgang, dat Duitsland niet langer een kernmarkt voor de Groep is.

Strategische overweging

Het besluit van Delta Lloyd Groep wordt ingegeven door de structuur van de Duitse markt voor levensverzekeringen die het belangrijkste struikelblok vormt voor de verdere uitbouw van de activiteiten in Duitsland, ondanks de omvang en het potentieel van deze markt. In de huidige situatie ligt het risico van lage beleggingsopbrengsten vrijwel geheel bij de verzekeraar en gaat het voordeel van hogere beleggingsopbrengsten bijna helemaal naar de polishouders. De algemene verwachting was en is dat de structuur uiteindelijk zal veranderen. Gelet op de geboekte resultaten, de vooruitzichten en de bescheiden marktpositie heeft Delta Lloyd Groep echter besloten actie te ondernemen.


Organisatie en medewerkers

De voorgenomen beëindiging van de nieuwe productie houdt in dat in de toekomst geen nieuwe verzekeringspolissen meer geaccepteerd zullen worden. Delta Lloyd Duitsland behoudt een organisatie om alle toekomstige verplichtingen jegens huidige polishouders na te kunnen komen. De verkoop van Delta Lloyd Duitsland wordt op dit moment niet overwogen. Wel worden alternatieve oplossingen voor specifieke delen van het levenbedrijf onderzocht. Binnen de Duitse organisatie die overblijft, zal naar verwachting straks minder dan een derde van het huidige aantal medewerkers werkzaam zijn. Voor de verwachte afvloeiing van boventallige medewerkers is een sociaal plan opgesteld. Over de uitvoering van de voorgenomen maatregelen wordt nog overleg gevoerd met de ondernemingsraad.

Omzet

De bruto geboekte levensverzekeringspremies van Delta Lloyd Duitsland bedroegen ¤ 579 miljoen in 20099 en vertegenwoordigden circa 16% van de totale bruto geboekte levensverzekeringspremies van Delta Lloyd Groep van ¤ 3.642 miljoen. Nadat de accceptatie van nieuwe polissen is stopgezet, zullen de bruto geboekte premies van Delta Lloyd Duitsland in de komende drie jaar naar verwachting met twee derde afnemen tot ongeveer ¤ 200 miljoen. De nieuwe productiie zal in de komende jaren dan ook beperkt blijven tot de indexaties op de bestaande portefeuille. Hierdoor zal de PVNBP(1) in dezelfde periode naar verwachting afnemen met meer dan 90% van ¤ 385 milljoen in 2009 naar ¤ 28 miljoen.

Winstgevendheid en MCEV

Als gevolg van de voorgenomen beëindiging van de verkoop van nieuwe polissen zal Delta Lloyd Duitsland naar verwachting over 2010 een verlies lijden. Vanaf 2011 wordt echter geen verlies voorzien.

De voorgenomen stopzetting van nieuwe productie zal een positief effect hebben op de new business marge (NBM). De NBM voor de levensverzekeringsactiviteiten van Delta Lloyd Groep bedroeg 1,6% exclusief Duitsland en 0,8% inclusief Duitsland. De MCEV van Delta Lloyd Duitsland bedroeg per 31 december 2009 ¤¬ 135 miljoen en vormde 3% van de MCEV van het totale levenbedrijf van de Groep van ¤ 4,2 miljard.

OVER DELTA LLOYD GROEP

Delta Lloyd Groep is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van levensverzekeringen, schadeverzekeringen en fondsbeheer, evenals bancaire producten en diensten, met als voornaamste markten Nederland en België. In Nederland is Delta Lloyd Groep vooral actief onder de merknamen Delta Lloyd, OHRA en ABN AMRO Verzekeringen. In België opereert de Delta Lloyd Groep met name onder de merknaam Delta Lloyd.

Delta Lloyd Groep wil gezien worden als de meest betrouwbare en gerespecteerde verzekeraar en financiële dienstverlener in haar belangrijkste markten, die haar klanten zekerheid biedt door middel van het verzekeren van risico's, inkomensbescherming en vermogensvorming. Op de middellange termijn ambieert Delta Lloyd Groep een positie in de top drie op de Nederlandse verzekeringsmarkt en in de top vijf op de Belgische verzekeringsmarkt.

Delta Lloyd Groep is van mening dat de strategie zal bijdragen aan waardecreatie voor haar aandeelhouders en haar in staat zal stellen om op de lange termijn voordelen te realiseren voor alle belanghebbenden: klanten, aandeelhouders, distributiepartners, medewerkers, leveranciers en de maatschappij.

MEER INFORMATIE

Delta Lloyd Groep

Corporate Communications & Investor Relations

Pers: +31 (0)20 594 44 88 CC@deltalloyd.nl

Analisten +31 (0)20 594 96 93 IR@deltalloyd.nl

BELANGRIJKE JURIDISCHE INFORMATIE

Bepaalde in dit persbericht opgenomen uitspraken die geen historische feiten zijn, betreffen "toekomstgerichte uitspraken". Deze toekomstgerichte uitspraken zijn gebaseerd op inzichten en veronderstellingen van het bestuur en op informatie zoals die momenteel in zijn bezit is. Deze toekomstgerichte uitspraken zijn onderhevig aan een aantal risico's en onzekerheden, waarvan een groot aantal buiten de macht van Delta Lloyd Groep valt en die alle zijn gebaseerd op de huidige inzichten en verwachtingen van het bestuur ten aanzien van toekomstige gebeurtenissen.

Risico's en onzekerheden zijn inherent aan toekomstgerichte uitspraken, die derhalve alleen gelden per de datum waarop ze worden gedaan. Delta Lloyd Groep verplicht zich er niet toe om toekomstgerichte uitspraken te actualiseren op grond van nieuwe informatie of toekomstige gebeurtenissen, behoudens voor zover dit krachtens de toepasselijke wetgeving verplicht is. Een aantal belangrijke factoren kan ertoe leiden dat de feitelijke resultaten of uitkomsten substantieel afwijken van die welke zijn opgenomen in de toekomstgerichte uitspraken, als gevolg van risico's en onzekerheden waaraan Delta Lloyd Groep onderhevig is. Tot dergelijke risico's en onzekerheden behoren onder meer: (i) wijzigingen op de financiële markten en in de algemene economische situatie, (ii) wijzigingen in de concurrentie van nationale en internationale ondernemingen, nieuwkomers op de markt en het zelf verzekeren en wijzigingen in de concurrentieomgeving waarin Delta Lloyd Groep actief is, (iii) de invoering van nieuwe of de wijziging van bestaande wet- en regelgeving, (iv) rampen en met terrorisme verband houdende gebeurtenissen, (v) het in gebreke blijven van derden bij het nakomen van hun financiële verplichtingen in de vorm van geld, effecten en overige activa, (vi) verliezen op aandelenmarkten, (vii) de volatiliteit van de lange en/of korte rente, (viii) de geringe liquiditeit van bepaalde beleggingsinstrumenten, (ix) onvolkomenheden in aannames ten aanzien van acceptatie, prijsstelling en/of schadereserves, (x) de beëindiging van of wijzigingen in relaties met belangrijke intermediairs of partnerships, (xi) het niet beschikbaar of onbetaalbaar zijn van herverzekering, (xii) tekortkomingen in de acceptatieprocedure, operationele controlemaatregelen of IT systemen van Delta Lloyd Groep of ineffectiviteit van de inspanningen om fraude te voorkomen, (xiii) een (mogelijke) verlaging van de creditrating van Delta Lloyd Groep, (xiv) de uitkomst van lopende, dreigende of toekomstige rechtszaken of onderzoeken en (xv) conflicten tussen Aviva en minderheidsaandeelhouders van Delta Lloyd Groep.

Als één of meer van deze risico's of onzekerheden zich voordoen, of als onderliggende aannames onjuist blijken te zijn, dan kan de feitelijke financiële situatie van Delta Lloyd Groep of kunnen de resultaten uit haar bedrijfsactiviteiten substantieel afwijken van die welke hierin zijn opgenomen als "aangenomen, verondersteld, geschat of verwacht".

Wij verwijzen u naar het jaarverslag over het jaar eindigend per 31 december 2009 voor een beschrijving van bepaalde van belang zijnde factoren, risico's en onzekerheden die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsonderdelen van Delta Lloyd Groep.

(1) De Present Value of New Business Premiums (PVNBP) is gelijk aan de ontvangen koopsommen plus de contante waarde van nieuwe periodieke premies, berekend op basis van dezelfde grondslagen als gebruikt voor de waarde van de nieuwe productie onder MCEV.

PDF persbericht

----------