Ingezonden persbericht


Persbericht
4 maart 2010

Crisiskrediet MKB nu in heel Brabant

Eindhoven, 4 maart 2010 - Start Foundation in Eindhoven gaat het crisiskrediet voor MKB'ers met liquiditeitsproblemen uitbreiden tot de gehele provincie Noord-Brabant. Met de regeling wil de maatschappelijke investeerder voorkomen dat ouderen en laag opgeleiden door de crisis hun baan verliezen.

Start Foundation begon in november vorig jaar met het verstrekken van crisiskredieten voor het Midden en Klein Bedrijf (MKB) in de regio Zuidoost-Brabant. Vanwege de beperkte belangstelling voor dit krediet in die regio (er is tot op heden ¤ 200.000,- verstrektt aan vier bedrijven) wordt de faciliteit nu opengesteld voor de gehele provincie. Er is vooralsnog een totaalbedrag van ¤ 1 mln gereserveerd. >

Bedrijven kunnen tot maximaal ¤ 50.000,- krediet krrijgen. Het krediet is bedoeld om bedrijven te helpen met hun liquiditeit. Alleen bedrijven met werknemers die nagenoeg kansloos zijn als ze nu werkloos worden, kunnen er gebruik van maken. Het gaat dan om werknemers die vanwege bijvoorbeeld leeftijd, opleiding, handicap of anderszins blijvend buitenspel kunnen komen staan. Het krediet is niet bedoeld voor het aflossen van andere schulden. En er dient een gezond toekomstperspectief aanwezig te zijn voor het bedrijf dat een aanvraag doet.

In Zuidoost-Brabant zijn tot nu toe vier concrete investeringen gedaan. In de afgelopen vier maanden kwamen 25 aanvragen binnen, tien voldeden aan de algemene criteria. Na analyse kon aan 4 bedrijven het crisiskrediet verstrekt worden. Opvallend is dat het verlenen van het crisiskrediet in alle vier de gevallen tevens heeft geleid tot extra kredietverstrekking door de banken. Deze zogeheten 'hefboomfactor' bedraagt een factor 3 (tien mille crisiskrediet van Start Foundation is daarmee goed voor nog eens ¤ 30.000,- extra krediet van dee huisbankier). Directeur Bas Verhoeven van Flock Techniek Nederland BV uit Nuenen (11 medewerkers) was erg blij met dit crisiskrediet: 'daardoor kon ik met de bank opnieuw om de tafel gaan zitten en kwam er weer rust in de tent.' Bij de vier ondersteunde bedrijven werken in totaal 85 werknemers, waarvan 39 werknemers in de categorie 'kwetsbaar'.

Start Foundation is een onafhankelijke maatschappelijk investeerder. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland. Zij investeerde onder andere in Dress for Succes, restaurant Fifteen in Amsterdam en de Verbinding in Groningen, een fabriek waar uitsluitend doven werken. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit oud-premier Wim Kok, oud-CNV voorzitter Anton Westerlaken en Uneto/VNI directeur Titia Siertsema.

/// EINDE PERSBERICHT ///

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht