Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Donderdag 18 februari 2010
Het Letterkundig Museum eert Vlaamse canonschrijvers

Deze week reist Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum te Den Haag, door België om hulde te brengen aan de Vlaamse schrijvers die bepalend zijn geweest voor onze literatuur.

Voorafgaand aan de opening van Het Pantheon. 100 schrijvers ­ 1000 jaar literatuur bezoekt Meinderts in 30 dagen 100 schrijversgraven. Als eerbetoon aan de grootheden van de literatuur van de Lage Landen legt hij een witte roos op hun graven. Twitteraars en bezoekers van de website www.wievolgt.com kunnen zijn literaire pelgrimage op de voet volgen.

De afgelopen dagen bezocht Meinderts de graven van onder meer Hugo Claus, Louis-Paul Boon en Guido Gezelle. Vandaag en vrijdag zal hij de stad Antwerpen aandoen. Daar eert hij onder meer de anonieme schrijver van Beatrijs. Op vrijdag brengt hij hulde aan Willem Elsschot en Paul van Ostaijen. Naast het leggen van een witte roos op het graf of gedenkteken staat Meinderts stil bij het werk, leven en sterven van de schrijver. Ook wordt een fragment uit het werk van de betreffende schrijver of dichter voorgelezen. Zo heeft Jo Boon, zoon van de geliefde schrijver, een ongepubliceerd fragment dat bij De Kapellekensbaan hoorde, voorgedragen en leest de kleinzoon van Elsschot voor uit de bekende novelle Kaas uit 1933.

Komend weekend reist Meinderts af naar Ghana om daar Willem Godschalck van Focquenbroch te herdenken.


---




Ingezonden persbericht