Rijksuniversiteit Groningen

Titel Publiekslezing: Anil Ramdas over het Nederlandse religieuze landschap

Ramdas (1958) groeide op in Suriname en ging naar Amsterdam, waar hij cum laude afstudeerde in de sociale geografie met een theoretische scriptie over de manier waarop mensen heersende ideologieën verwerken in hun levensverhalen. Ramdas begon een promotieonderzoek voor de Universiteit van Amsterdam naar de manier waarop de vreemdelingendiensten vluchtverhalen van asielzoekers construeren, maar nog voor de promoveerde beëindigde hij het project. In een rechtszaak had het Ministerie van Justitie namelijk geëist dat in het aanstaande proefschrift sprake moest zijn van `absolute anonimisering'; geen van de vijfhonderd vluchtverhalen van asielzoekers mochten kunnen worden herleid tot de dertien vreemdelingenrechters.

In 1989 werd hij redacteur van De Groene Amsterdammer en in 1992 werd hij columnist, essayist en reisverslaggever van NRC Handelsblad. Van 1993 tot 2000 maakte hij verschillende tv- en radioprogramma's voor de VPRO en de NPS. In 2005 maakte hij (samen met Peter van Ingen) voor de VPRO de thema-avond De grote avond van de beschaving.

Van 2000 tot en met 2003 was Ramdas buitenlandcorrespondent voor NRC Handelsblad in India.

In november 2006 vestigde Ramdas zich voor een jaar in Suriname Over zijn ervaringen schreef hij Paramaribo: de vrolijkste stad in de jungle (2009).

Ramdas publiceert essays in Vrij Nederland en is nog steeds columnist van NRC Handelsblad. Voor die krant verzorgde hij in het afgelopen jaar de rubriek Hemel & Aarde, waarvoor hij verschillende geloofsgemeenschappen in Nederland bezocht.

Kosten

Toegang is gratis

Bij voorkeur aanmelden

via e-mail of telefonisch 050 363 8017

Wanneer wo 03-03-2010
Aanvang 14:00
Eindtijd 17:00
Waar Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen Titel Open Dag op locatie | 5 maart 2010
Inhoud
Open Dag op locatie

Als je behoefte hebt aan diepgaander informatie over de opleidingen, dan is het goed om deze dag te bezoeken. De voorlichting is bij de studies 'aan huis'. Je volgt een proefcollege, praat met ouderejaars en docenten en kijkt rond in de gebouwen waar je misschien straks als student rondloopt.

Aanmelding voor deze dag gaat via de centrale website van de RUG

> je kunt je hier aanmelden!

> Download het programma van de dag!

Wil je alvast meer informatie over onze opleidingen dan kan je de brochure downloaden:

Religie en Cultuur, bacheloropleidingen Godsdientswetenschap en Theologie

Je kunt ook de Masterbrochure aanvragen door hier te klikken. Voor meer informatie kan je contact opnemen met mw. T.M.L. de Boer , telefoonnummer 050 363 5581 of via e-mail

Wanneer vr 05-03-2010
Waar Oude Boteringestraat 38, 9712 GK Groningen Titel dr. Jan Luth | De Matthäus Passion
Inhoud
Matthäus Passion

Actualiteitencollege naar aanleiding van de jaarlijkse uitvoeringen van

Bach's Passionen rond Pasen, Jan Luth

De Passionen van Johann Sebastian Bach (1685-1750) trekken jaarlijks vele mensen. In het bijzonder uitvoeringen van de Matthäus Passion mogen zich in een overweldigende belangstelling verheugen. Bijzonder is dat het werk door zowel gelovigen als atheïsten wordt gewaardeerd. Geen enkele compositie heeft zo'n bijzondere plaats in onze maatschappij en cultuur. Er is een "meezing-Mattheus" en er is zelfs een "polderpassie".

Bekende literatoren als Maarten 't Hart en wijlen Martin van Amerongen geven blijk van hun passie voor Bachs passie. In de lezing wordt ingegaan op de vraag hoe deze aandacht is ter verklaren en op de oorspronkelijke functie van de passionen en vooral op de betekenis van de tekst en de muziek van de Matthäus Passion.

Spreker

Dr. Jan Luth is universitair docent Liturgiewetenschap met specialisatie Hymnologie. Hij geldt als een groot kenner van Bach, die hij bovendien zelf ook op een hoog niveau kan spelen.

Kosten

Toegang is gratis

Bij voorkeur aanmelden

via e-mail of telefonisch: 050 363 8017

Wanneer do 11-03-2010
Aanvang 19:30
Eindtijd 21:00
Waar zittingzaal, Factulteit GGW, Oude Boteringestraat 38, Groningen Titel 15-03-'10 | Ancient World Seminar | Matthias Henze Inhoud
Mattias Henze 15 March

Matthias Henze (Rice University, Houston, Texas, thans fellow bij het NIAS, Wassenaar)

Why Should We Read the Old Testament Pseudepigrapha? The Case of the Syriac Apocalypse of Baruch

The Syriac Apocalypse of Baruch, or Second Baruch, is a text that is often quoted but rarely read. It is a Jewish apocalypse, composed a generation or two after the Roman destruction of Jerusalem. Trying to envision Judaism in new circumstances, the author of Second Baruch develops a program for the post-destruction Jewish community that is original and creative and that seeks to ensure the survival of Judaism. Even though Second Baruch has a lot to offer, it has largely gone unnoticed. Taking this intriguing early Jewish text as an example, this talk discusses what is to be learned from reading early Jewish texts that never became canonical, texts that are commonly called the Old Testament Pseudepigrapha.

Matthias Henze studied in Heidelberg and at Harvard where he received his Ph.D. in 1997. From 1997 onwards he is at RiceUniversity, Houston where he is Watt J. and Lilly G. Jackson Chair in Biblical Studies, Associate Professor of Religious Studies and Founding Director of the Jewish Studies Program. During the academic year 2009/10 he is a fellow at the Netherlands Institute for Advanced Study in Wassenaar.

Seminar

14.00-15.45 h.

When the Messiah Visits Twice: The Messiah in Second Baruch and Christ's Parousia in 1 Corinthians .

Sign on: dr. J.T.A.G.M. van Ruiten

Lecture

16.15-17.30 h.
Why Should We Read the Old Testament Pseudepigrapha? The Case of the Syriac Apocalypse of Baruch
Sign on: dr. M. Popovic

For his research interests

> see his website and the NIAS website

Wanneer ma 15-03-2010
Titel Oratie: Prof.dr. Kocku von Stuckrad
Inhoud
Kocku von Stuckrad

Titel oratie

'Zo zijn we niet getrouwd': Religie, natuurwetenschap en de radicalisering van de moderniteit

De introductierede wordt verzorgd door prof. dr. Hans G. Kippenberg.

Von Stuckrad (1966) is een specialist op het gebied van de Europese religiegeschiedenis, de geschiedenis van de astrologie, evenals van de samenhang tussen natuurfilosofie, natuurwetenschap, esoterie en religie. Ook houdt hij zich bezig met theorie en methode van de bestudering van religie. Hij heeft zeven monografieën op zijn naam staan (in vier talen vertaald) en heeft tientallen artikelen gepubliceerd in vooraanstaande internationale wetenschappelijke tijdschriften. Tevens is hij redacteur van verschillende wetenschappelijke boekenseries en de Journal of Religion in Europe.

Von Stuckrad is actief in veel internationale onderzoeksverbanden en spant zich in voor het verder uitbouwen van religiewetenschap op topniveau. Hij bekleedt organisatorische posities binnen de American Academy of Religion, is secretaris van het Nederlands Genootschap voor Godsdienstwetenschap en wordt in 2009 voorzitter van de International Society for the Study of Religion, Nature, and Culture.

Von Stuckrad wil de bijzondere Groningse combinatie van methodologische reflectie en gedegen historisch onderzoek voortzetten en tegelijkertijd een onderzoekszwaartepunt op de "transformatie van het religieuze veld sinds 1750" leggen. In dit kader focust hij zijn eigen onderzoek op de discursieve transfers tussen religie aan de ene kant en natuurwetenschap en natuurfilosofie aan de andere kant.

Wanneer di 16-03-2010
Aanvang 16:15
Waar Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen Titel Sociological Perspectives on Identification and Role Models | Prof. Dr. Hans G. Kippenberg | 17-03-'10
Inhoud
Sociological Perspectives on Identification and Role Models

Research Colloquium - The Gods as Role Model: Imitation, Divinization, Transgression

---

Lecture

Prof. Dr. Hans G. Kippenberg (Jacobs University, Bremen):

Religious Violence in the Light of the Thomas Theorem

Response

Dr. David E.J. Herbert

program

18.00-19.30 Reception/Dinner
19.30-19.45 Introduction
19.45-20.30 Lecture Hans Kippenberg
20.30-21.00 Response David Herbert
21.00-21.30 Discussion

Wanneer wo 17-03-2010
Waar Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap Titel Masterclass: Prof.dr. Hans G. Kippenberg
Inhoud
Masterclass

Research Colloquium - The Gods as Role Model: Imitation, Divinization, Transgression

---

Masterclass

Prof. Dr. Hans G. Kippenberg :

Religious Languages of Violence (Jewish, Christian, Islamic)