Gemeente Zoetermeer

Samen met de wijkagent de wijk veilig en leefbaar houden

In bijna alle wijken van Zoetermeer zijn met veel succes groepen bewoners actief in het project WAS (Wijk en Agent samen). Het primaire doel van WAS is dat wijkbewoners en de politieagenten hun krachten bundelen om de veiligheid en de leefbaarheid in de eigen wijk te verbeteren. De bewoners doen het niet alleen. De politie doet het niet alleen. Zij doen het samen.
WAS-leden en wijkagenten surveilleren regelmatig samen in de wijk om een oogje in het zeil te houden en misstanden te signaleren. Ook als er geen speciale surveillanceavonden zijn, zijn de WAS-leden alert op misstanden. Tevens zijn zij aanspreekpunt voor bewoners die onraad ruiken of iets verdacht signaleren. Een WAS-team kan worden ingeschakeld bij projecten om overlast op een specifieke locatie in de wijk aan te pakken.

Politie
Het is niet de bedoeling dat WAS-teams met blauwe zwaailichten door de wijk rijden of in politieuniform de straat op gaan. En de vrijwilliger is zeker geen verlengstuk van de politie. De wijkteams zijn op zoek naar bewoners die in het dagelijkse leven alert zijn op onregelmatigheden in de buurt. Is dit zo dan geven de 'signaleerders' dit door aan de wijkagenten.

WAS-kracht
In Zoetermeer zijn momenteel vier WAS-teams actief. Zij werken in de volgende wijken: Rokkeveen, Meerzicht, Palenstein, Driemanspolder, Noordhove en Seghwaert. Bewoners van de andere wijken Buytenwegh de Leyens, Oosterheem en Centrum (vooral Dorp) die het belangrijk vinden dat hun wijk veilig en leefbaar blijft, en daar samen met de wijkagenten aan willen werken, worden uitgenodigd zich te melden als mogelijke deelnemer aan WAS-kracht.

Kennismakingsavond
De leeftijd van de vrijwilliger is niet belangrijk, wel de inzet en motivatie. Bewoners die belangstelling hebben kunnen zich opgeven bij de wijkagenten via de wijkpost. Er wordt dan een kennismakingsavond georganiseerd op iedere wijkpost.