Gemeente Zoetermeer

Opnieuw geld beschikbaar voor starters op de woningmarkt

De gemeente Zoetermeer maakt opnieuw een bedrag van 3 miljoen euro vrij voor starters op de woningmarkt. Deze zogenoemde starterslening is nodig omdat het bestaande budget binnenkort op is. Met de starterslening is het mogelijk om vooral het lagere koopsegment draaiende te houden.
Vooral onder jonge starters met een bescheiden inkomen is er veel vraag naar de starterslening. De gemeente wil juist deze groep helpen. De starterslening heeft als positief effect dat de sociale huurwoningmarkt iets minder wordt belast. Want als deze mogelijkheid er niet was zou een deel van de jongeren geen andere keuze hebben dan de sociale woningbouw.

De starterslening in 2010 is van toepassing op alle woningen in de bestaande bouw en op alle in deze periode te verkopen woningen binnen nieuwbouwprojecten met een maximale prijs van EUR 181.000,-. Sinds september 2005 zijn al bijna 150 Zoetermeerse starters met behulp van de starterslening aan een koopwoning geholpen.

Per jaar verstrekt de gemeente tot nu toe gemiddeld een kleine 40 leningen. Met dit tempo moet het mogelijk zijn zo'n twee jaar lang nieuwe startersleningen te verstrekken.