FNV

5-3-2010

Telegraaflezers steunen flexibele AOW-leeftijd vanaf 65

Een flexibele AOW-leeftijd vanaf 65 jaar krijgt grote bijval bij een peiling op de site van De Telegraaf. Tweederde van de ruim 3600 deelnemers aan de stelling van de dag is tegen het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Door de val van het kabinet is dit plan voorlopig van tafel, en wordt de AOW-leeftijd inzet van de verkiezingen op 9 juni.

De stelling luidde `Pensioenleeftijd flexibel maken'. 66 procent was het daarmee eens. Volgens De Telegraaf vindt een meerderheid (57 procent) dat de AOW-leeftijd sowieso niet moet worden verhoogd. Hoe dat met elkaar te rijmen valt wordt in het artikel niet helemaal duidelijk.

Alternatief plan van drie vakcentrales Inzet van het kabinetsplan voor de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar was primair een structurele bezuiniging van 4 miljard euro per jaar. Die zou overigens pas in 2025 bereikt worden. De drie vakcentrales hebben in de SER (eind september 2009) een alternatief plan voor een flexibele AOW-leeftijd gepresenteerd.

FNV-plan: geen bezuiniging, wel profijt voor de schatkist Volgens dat plan van de vakcentrales kan iedereen zelf een leeftijd tussen 65 tot 70 jaar kiezen om de AOW in te laten gaan. Wie het later laat beginnen krijgt uiteraard meer per maand, maar gemiddeld krijgt iedereen tot zijn of haar dood in totaal hetzelfde bedrag uitgekeerd. Dat totaalbedrag is gelijk aan dat van nu. Het plan van de vakbonden gaat dan ook niet uit van bezuinigingen. Wel worden mensen verleid om langer door te werken, wat via de belasting ook geld oplevert voor de overheid.

Levensverwachting en welvaartsstijging Het vakbondsplan houdt rekening met de langere levensverwachting (mensen worden gemiddeld steeds ouder), waardoor het totaalbedrag over een langere periode wordt uitgesmeerd. Maar omdat het plan tegelijk rekening houdt met de welvaartsstijging (meer dan nu, want er wordt gekeken naar de werkelijk verdiende lonen, inclusief toeslagen), blijft de AOW-uitkering hoogst waarschijnlijk minimaal op hetzelfde niveau als nu.

Eerlijk, welvaartsvast en toekomstbestendig Als de lonen (inclusief toeslagen) net als in de afgelopen 30 jaar sneller stijgen dan de levensverwachting, gaat de AOW-uitkering omhoog. Kortom, de AOW kan eerlijk, welvaartsvast en toekomstbestendig.

Uitslag stelling Telegraaf: `Na 40 jaar is het genoeg!'

Welvaartsvast AOW-recht op 65 jaar (FNV, 2 oktober 2009)