FloraHolland


Eerste nieuwe stapelwagens in sierteeltketen opgenomen

FLORAHOLLAND, 5 maart 2010 (persbericht) - De eerste aangepaste stapelwagens rijden inmiddels rond in het werkproces van FloraHolland Naaldwijk. Vanuit Naaldwijk worden de stapelwagens verspreid over de vestigingen in Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk, en Eelde. In Naaldwijk vindt de ombouw tot N08-stapelwagen plaats van de 135.000 oud-FloraHolland-stapelwagens, die op deze vestigingen gebruikt worden. Van de 129.000 oud-Aalsmeer-stapelwagens worden er 106.000 in Aalsmeer omgebouwd tot de A08-stapelwagen. De overige 23.000 stapelwagens worden vervangen door nieuwe. De eerste A08-stapelwagen komt in mei 2010 in Aalsmeer in het werkproces. Het ombouwen van alle stapelwagens duurt tot eind 2012. Voor ombouw (in plaats van volledige vernieuwing) is gekozen omdat het grootste deel van de huidige stapelwagens of onderdelen hiervan nog prima herbruikbaar is. Ombouwen is goedkoper dan volledige vernieuwing. De kwaliteit van de aangepaste stapelwagens is gelijkwaardig aan de kwaliteit van nieuwe stapelwagens. Vanaf eind 2012 is er één uniforme FloraHolland-stapelwagen, die door de hele keten heen te gebruiken is en ook op alle vestigingen. Met de totale operatie is een investering van 80 miljoen euro gemoeid.

Lagere ketenkosten door uniformiteit
Eén uniforme stapelwagen staat in de sierteeltsector al jaren hoog op de verlanglijst. Uniformiteit maakt het aanvoeren op alle marktplaatsen gemakkelijker en zorgt voor kleinere voorraden bij kweker, koper en veiling. Ook beperkt een uniforme stapelwagen de transport- en verwerkingskosten in de keten. Vanwege de virtualisering van de sierteelthandel en de daarvoor noodzakelijke flexibele logistiek zijn uniforme logistieke middelen van groot belang. Bernard Oosterom, bestuursvoorzitter van FloraHolland: "Ik ben blij dat we nu de eerste aangepaste stapelwagens in het proces kunnen brengen. In mei 2008 heeft de meerderheid van onze leden goedkeuring gegeven aan de ontwikkeling van een uniforme stapelwagen. Dit was het begin van een omvangrijk proces. We zetten nu een volgende stap in het vervullen van een grote wens van onze aanvoerders en kopers." Vorig jaar zijn de infrastructuur en werkprocessen op alle FloraHolland-marktplaatsen aangepast en klaargemaakt voor de komst van de N08- en de A08- stapelwagen. Daardoor kunnen de aangepaste stapelwagens in alle procesonderdelen zonder problemen worden gebruikt.

Eind dit jaar 20/30 procent klaar
Gemiddeld worden er 1750 stapelwagens per week omgebouwd. Aan het einde van het jaar is circa dertig procent van de oud-FloraHolland-stapelwagens omgebouwd tot de N08-stapelwagen. Van de Aalsmeerse stapelwagen is dan circa twintig procent omgebouwd. De snelheid waarmee de eerste nieuwe stapelwagens op de verschillende vestigingen binnenkomen is niet helemaal voorspelbaar. Distributie van de stapelwagens over de marktplaatsen hangt samen met de vestigingsplaats van aanvoerders die de stapelwagen op hun tuin krijgen, de marktplaats waar wordt aangevoerd en de locatie van de handelsbedrijven die producten op de nieuwe stapelwagen kopen.

Fotobijschrift
Links Bernard Oosterom (bestuursvoorzitter FloraHolland) en rechts Servaas van der Ven (concernmanager Logistiek FloraHolland) bij de distributie van FloraHolland Naaldwijk, waar deze week de eerste N08-stapelwagens het proces inrollen.