FNV Bondgenoten

Stakende schoonmakers Asito bieden baas 'ballen' aan

Een groep van 200 stakende schoonmakers van schoonmaakbedrijf Asito trekt vandaag naar het hoofdkantoor van het bedrijf in Almelo om hun baas letterlijk twee grote ballen aan te bieden, zodat hij eindelijk eens nee durft te zeggen tegen de gierigaards van de NS, Schiphol en de banken.

De actie vanmiddag in Almelo is de volgende in een reeks waarbij schoonmakers massaal hun werkgevers en de opdrachtgevers daarvan opzoeken. Na eerder veel grote opdrachtgevers verrast te hebben, richten ze zich nu op schoonmaakbedrijven zelf. Gisteren werd schoonmaakbedrijf CSU uit het paard-en-wagentijdperk getrokken en vandaag is dus Asito aan de beurt.

Asito levert de eerste onderhandelaar van alle schoonmaakbedrijven. De schoonmakers stellen dat door het gierige gedrag van grote opdrachtgevers als NS, de banken en Schiphol en door het slaafse gedrag van de schoonmaakbedrijven er sprake is van een 'race to the bottom'. De schoonmakers hopen dat na de actie vandaag Asito de ballen heeft om daar een eind aan te maken.

"De schoonmaakbedrijven erkennen dat het anders moet. De opdrachtgevers steken hun kop in het zand, en zo is de schoonmaker de dupe. We zullen de schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers als NS en Schiphol de komende dagen met hun neus op de feiten drukken. De negatieve trend moet doorbroken worden", zegt Ron Meyer van FNV Bondgenoten.

Behalve zo'n 250 trein- en stationschoonmakers uit het hele land staken in Amsterdam en Rotterdam inmiddels ook schoonmakers van UWV, Reed Elsevier, Telegraaf, Achmea, Cordares, Erasmus Universiteit, WTC, ABN Amro, Hogeschool Rotterdam, Belastingdienst. De komende dagen sluit zich daar nog een groot aantal schoonmakers in een hele reeks andere gebouwen bij aan. Op dinsdag 9 maart vindt een groot, landelijk schoonmakersprotest plaats op Schiphol.

De protesten zijn de grootste uit de geschiedenis van de schoonmaaksector. De schoonmakers willen respect en waardering. Ze willen een loonsverhoging, reiskostenvergoeding en betere opleidingen.