Safeberg introduceert privacy met papieren sleutel

05/03/2010 14:04

Safeberg

5 maart 2010, Amsterdam. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf Safeberg introduceert vandaag een online backup-dienst met een papieren sleutel. De veilige backup is bedoeld voor professionals met gevoelige klantgegevens, zoals artsen, notarissen en advocaten, en voor particulieren die prijs stellen op privacy. Safeberg Backup is vanaf begin mei beschikbaar.

Online backup is volgens Safeberg de gemakkelijkste vorm van backup, maar de privacy van veel backup-diensten laat te wensen over. Kan een arts patiëntgegevens bewaren met online backup? Kan een notaris bestanden veiligstellen met online backup? Vanuit deze vragen heeft Safeberg het Offline Private Key Protocol ontwikkeld. Dit protocol stelt dat de private key (uitpak-sleutel) niet op de 'broncomputer' mag staan, omdat die te kwetsbaar is (zowel fysiek als voor hackers). Daarom werkt het protocol met een zogenaamde asymmetrische sleutel (een publieke sleutel en een geheime private key). Een gevolg daarvan is dat de sleutels fors moeten zijn om voldoende veilig te zijn: een 4096 bits RSA sleutel biedt in ieder geval veiligheid voor de komende 30 jaar.

Maar een sleutel van 4096 bits is ongeveer 800 tekens (letters en cijfers) lang. Hoe bewaar je die los van je computer? Safeberg introduceert daarvoor een machineleesbare sleutel op papier: een sleutel verpakt in een grote barcode. De papieren sleutel kan worden bewaard in een la, een kluis, een bankkluis of bij familie (de papieren sleutel is alleen bruikbaar samen met een wachtwoord). Om de sleutel te gebruiken maakt de gebruiker een foto of scan van de sleutel. De gebruiker kan de sleutel ook bewaren op een USB-stick.

Stefan Hoevenaar, oprichter van Safeberg: "Vanaf de start van Safeberg staan privacy en betrouwbaarheid centraal bij alles wat we doen. We zijn Safeberg Backup nog hard aan het testen, onder andere in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen. Binnenkort bieden we een extreem veilige oplossing voor online backup, voor artsen, notarissen, advocaten, ambassades en iedereen die prijs stelt op privacy."

Deze video over de benodigde lengte van sleutels maakt duidelijk hoe het werkt: http://www.youtube.com/watch?v=lQJga--D0Do

En deze video laat zien hoe Safeberg de sleutel inleest: http://www.youtube.com/watch?v=QdGH9AORNWc

Safeberg is een specialist in informatiebeveiliging. Safeberg is opgericht in 2009 en gevestigd in Amsterdam.

http://www.safeberg.com

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.youtube.com/watch?v=lQJga--D0Do

http://www.safeberg.com