Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 5 maart 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering stelt principieel de maximale rentabiliteitsoppervlakten vast zoals vermeld in de pachtwetgeving. Het bepalen van deze oppervlakten is ingevoegd in de pachtwet om bij opzegging voor eigen exploitatie de pachter te kunnen beschermen tegen een verpachter die al een zeer groot bedrijf exploiteert. De oppervlakten zijn een vorige keer vastgelegd in 2006, en worden minstens om de vijf jaar herzien. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van Europese reglementering verzamelt de dienst Zeevisserij de gegevens over vlootcapaciteit, visserijinspanning, aanlandingen, prijzen en economische gegevens in België, om deze te bezorgen aan de visserijwetenschappers. Tot nu toe konden de reders dit vrijwillig doen, voor een premie van bijna 50 euro. Omdat het hierbij niet gaat om een echte steekproef en omdat de Belgische vissersvloot ondertussen gezakt is tot minder dan 100 vaartuigen, beslist de Vlaamse Regering nu om het aanleveren van de gegevens verplicht te maken. Ze keurt daarvoor, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de verzameling van boekhoudkundige gegevens voor de uitvoering van het communautair visserijbeleid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 300.000 euro subsidie toe aan de vzw Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties als tegemoetkoming in de kosten voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Het consortium bestaat uit: vzw Oxfam Solidariteit, vzw Caritas International, vzw Handicap International, Unicef België en Dokters van de Wereld.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering benoemt de 11 leden van de raad van bestuur van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV). Ze wijst Bart Dewandeleer aan als regeringsafgevaardigde.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat een gewestbijdrage toekent aan 'grijswaterleveranciers' voor de uitbouw van grijswatercircuits ter bescherming van kwetsbare watervoerende lagen. Door de wijziging komen ook leveranciers van de doelgroep land- en tuinbouw in aanmerking voor een gewestbijdrage en wordt het grijswaterbesluit eenduidiger en transparanter toegepast.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de aanstelling van de leden van de raad van bestuur van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Marie Claire Van de Velde en Derrick Gosselin worden aangesteld als regeringsafgevaardigden.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering keurt de aanstelling goed van de leden van de raad van bestuur van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Toon Tessier en Tim Moens worden aangesteld als regeringscommissarissen.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Rita Moors volgt Lies Jans op als lid van de raad van bestuur van de Limburgse Reconversiemaatschappij.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering voor 2010 subsidies toe aan volgende projecten 'Ondersteuningsteam Allochtonen': vzw OTA Antwerpen (194.000 euro), vzw OTA Limburg (158.000 euro), OTA Oost- & West-Vlaanderen (129.000 euro) en OTA Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest (125.000 euro). De subsidie dient als tegemoetkoming in de werkingskosten en de loonlasten van het personeel van de ondersteuningsteams.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit aan 26 Logo's (lokaal gezondheidsoverleg) en de Universiteit Gent voor de realisatie van het project 'Wijken in beweging'. Sinds januari 2010 zijn er niet langer 26 maar 15 Logo's erkend. Hiermee komen de werkgebieden van de nieuwe Logo's overeen met de indeling van de zorgregio's. Het subsidiebedrag wordt nu verder verdeeld overeenkomstig de nieuwe samenstelling.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Vanaf 1 januari 2010 trekt het woonzorgdecreet de leeftijdsgrens voor ouderenvoorzieningen op tot 65 jaar (vroeger 60 jaar of geen leeftijdsgrens voor dagverzorgingscentra). De programmacijfers voor woonzorgcentra, dagverzorgingscentra en centra voor kortverblijf worden vanaf 2010 dus ook berekend op de leeftijdsgroep vanaf 65 jaar. Hierdoor vermindert de programmatie vanaf 2010. Om deze terug op peil te brengen en een programmatiestop van twee jaar te vermijden, wijzigt de Vlaamse Regering principieel de bijlagen bij het besluit over de programmatie, erkenningsvoorwaarden en subsidieregelingen voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers. De wijziging trekt de verblijfseenheidnormen in de dagverzorgingcentra en de centra voor kortverblijf voor de leeftijdsgroep van 65 tot 69 jaar op van 1 tot 3,2. In de woonzorgcentra gaat de woongelegenheidsnorm voor deze groep van 1 naar 1,7. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stelt de twaalf leden van de raad van bestuur van de NV Waterwegen en Zeekanaal aan. Ze stelt tevens Bart Naeyaert en Gert Vandegenachte aan als regeringsafgevaardigden.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stelt de dertien leden van de raad van bestuur aan van de NV De Scheepvaart. Ze stelt tevens Dominique Van Hecke en Albert Van Hoof aan als regeringsafgevaardigden.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De FOD Financiën heeft het voornemen om de aanvullende taks op de verkeersbelastingen, de LPG-taks, niet meer door te storten aan de gewesten. De Vlaamse Regering neemt akte van het door de bevoegde Vlaamse minister ingenomen standpunt en sluit zich ook aan bij het standpunt van het Waalse Gewest in dit dossier. Ze beslist deel te nemen aan de Werkgroep ter zake in het kader van het Overlegcomité.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering kent een subsidie van 360.000 euro toe aan de vzw Wielerclub Eddy Merckxvrienden in Waregem als tussenkomst in de werkingskosten van de wielerploeg 'Topsport Vlaanderen-Mercator' voor het jaar 2010.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen beslist de Vlaamse Regering tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan 'Cluster Dijlemonding'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Op 23 oktober 2009 lanceerde de Vlaamse Regering een projectoproep voor de verwezenlijking van multifunctionele voetbalstadions in het Vlaamse en Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, met onderscheid tussen wedstrijd- en oefenstadions. In totaal kwamen zes aanvragen binnen voor oefenstadions. De Vlaamse Regering neemt nu kennis van het advies van de Overlegcommissie Voetbalinfrastructuur Vlaanderen, schaart zich erachter en verklaart de zes dossiers (Mechelen, Sint-Truiden, Lokeren, Zulte-Waregem, Westerlo en Oud-Heverlee-Leuven) ontvankelijk. Ze legt de projecten de bijkomende minimale vereiste op om conform alle FIFA-criteria te werken en draagt de PMV en het Voetballoket op om onderhandelingen te starten met de zes indieners. Binnen de maand zal het definitieve advies van de Overlegcommissie aan de Vlaamse Regering worden voorgelegd.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering klasseert de bovenloop van de Molenbeek in Gooik tot onbevaarbare waterloop van derde categorie.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De NV Ekol is in 1989 opgericht om kunststofafval milieuvriendelijk te recycleren. Er zijn drie aandeelhouders, waaronder de OVAM. De NV Ekol is sinds 2001 een volwaardig economisch initiatief, en daarom wil de OVAM haar aandelen verkopen. De andere aandeelhouders wensen hun voorkooprecht niet uit te oefenen, de voorwaarden voor de verkoop zijn marktconform en er zijn twee kandidaat-kopers. De Vlaamse Regering keurt daarom de verkoop van de aandelen van OVAM in de NV Ekol goed en machtigt de OVAM de afwikkeling van de verkoop te delegeren aan de andere aandeelhouders, onder bepaalde cumulatieve voorwaarden. Zo wordt de opbrengst van de verkoop toegewezen aan het Bodembeschermingsfonds.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Jan-Baptist Verheeke wordt, met ingang van 1 maart 2010, aangesteld als secretaris van de Strategische Adviesraad Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit over riviervisserij. Het gaat enerzijds om maatregelen die nodig zijn voor de uitvoering van de Europese Palingverordening. Die wil het percentage zilverpaling dat naar zee kan ontsnappen om te paaien verhogen. Anderzijds gaat het om de invoering van het internet als alternatief distributiekanaal voor de visverloven, wat kadert in de administratieve vereenvoudiging voor de burger.