TenneT


Burgemeester neemt nieuwe hoogspanningskabel Haaksbergen in gebruik

05-03-2010 Vandaag is op feestelijke wijze de nieuwe Hoogspanningskabel tussen Haaksbergen en Hengelo in gebruik genomen. Samen met operationeel directeur Ben Voorhorst van TenneT gaf burgemeester Karel Loohuis van Haaksbergen met een symbolische druk op de knop het startsein voor de ingebruikname van deze volledig ondergrondse hoogspanningskabel. Deze nieuwe verbinding levert een belangrijke bijdrage aan de toekomstige leveringszekerheid van de stroomvoorziening in Haaksbergen.

Zoals bekend is de gemeente Haaksbergen in de afgelopen jaren getroffen door een aantal stroomstoringen. Haaksbergen zat aangesloten op een zogenoemde uitloper van het elektriciteitsnet. Verschillende stroomonderbrekingen zorgden ervoor dat Haaksbergen en Eibergen langere tijd zonder stroom zaten. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen en naar aanleiding van de geplande vergroting van de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet in Twente is besloten tot de aanleg van deze extra verbinding. De nieuwe kabel zorgt ervoor dat er een ringverbinding ontstaat. Door deze ringverbinding kan de stroom altijd via twee kanten worden getransporteerd, waardoor een storing niet tot stroomuitval leidt.

Burgemeester Karel Loohuis toont zich erg verheugd over de ingebruikname van de hoogspanningskabel. "De kans op een grote, langdurige stroomstoring zoals we die hier in november 2005 en in maart 2007 hadden, is hiermee nagenoeg nihil. En dat is goed nieuws voor de inwoners en de bedrijven van onze gemeente."

De ondergrondse kabel heeft een lengte van 13,7 kilometer. Bij de aanleg waren 35 boringen nodig met een totale lengte van circa 3000 meter, waarvan 10 met een lengte van meer dan 100 meter. De werkzaamheden zijn in maart 2009 begonnen. In totaal heeft de kabel een kleine 10 miljoen euro gekost.

Operationeel Directeur Ben Voorhorst van TenneT:'De nieuwe kabelverbinding draagt bij aan de structurele versterking van de stroomvoorziening in de Twente. De nieuwe verbinding past in de strategie van TenneT om te werken aan het vergroten van de leveringszekerheid, bijvoorbeeld door het maken van nieuwe ringverbindingen. TenneT steekt de komende jaren honderden miljoenen in de uitbreiding en versterking van het hoogspanningsnet.'