Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 9 februari 2010

Jean Tillie in `De stelling van ...': Het Nederlandse debat rond de multiculturele samenleving is hysterisch

Gepubliceerd op 9 februari 2010

Tijdens de eerstvolgende editie van De stelling van ... op maandag 8 maart poneert prof. dr. Jean Tillie, bijzonder hoogleraar Electorale Politiek en adjunct-directeur van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) van de UvA, de stelling `Het Nederlandse debat rond de multiculturele samenleving is hysterisch'.

Sinds '9/11' is voor veel Nederlanders duidelijk geworden dat we in een multiculturele samenleving leven. Dit heeft geleid tot een vorm van sociale desoriëntatie. Mensen weten niet meer goed hoe de samenleving eruitziet en veel vertrouwde normen en waarden worden onzeker. Dit leidt tot sociaal isolement en een vorm van paniek. Resultaat hiervan is een hysterisch debat waarbij de grenzen van de democratie worden overschreden. Politici doen weinig om deze hysterie te bestrijden, stelt Tillie. Enerzijds omdat zij zetels denken te winnen; anderzijds omdat zij denken zetels te verliezen. Jean Tillie
Jean Tillie. Foto: Jeroen Oerlemans

Over 'De stelling van ...'

De stelling van... is een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers en bestuurders zich - aan de hand van een door henzelf gekozen stelling - uitspreken over zowel de grondslagen als de grenzen van hun werk. Het gaat om actuele thema's. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam. De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden.

Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma.

Verwijzingen

Meer informatie
Aanmelden
Bron: UvA Persvoorlichting