Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Salomon Kroonenberg in Rode Hoed-Wetenschapscafé: Als de aarde afkoelt, wat dan?

8 maart 2010 20.00 uur

De Rode Hoed Wetenschapscafé, Keizersgracht 102, Amsterdam

We gaan er met zijn allen meestal van uit dat de aarde alleen nog maar kan opwarmen door de broeikasgassen die wij uitstoten. Toch zijn er ook veel wetenschappers die dat ernstig betwijfelen. Andere processen dan broeikasgassen, en vooral de activiteit van de zon, lijken in de bestaande scenario's onvoldoende meegenomen te zijn. Het is niet onmogelijk dat we juist weer naar een Kleine IJstijd toegaan, zoals die zich tussen 1300 en 1850 ook heeft voorgedaan.

Moeten we dan juist extra CO2 in de atmosfeer brengen, met het risico dat onze fossiele brandstoffen dan nog eerder opraken? Of moeten we ook energie sparen en duurzame energiebronnen zoeken, en maar accepteren dat het afkoelt? Energiebeleid en klimaatbeleid blijken dan totaal verschillende zaken zijn, die je niet mag combineren.

Salomon Kroonenberg was tot zijn emeritaat in 2009 hoogleraar geologie aan de Technische Universiteit Delft. Zijn boek De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar (2006) kreeg veel media-aandacht en werd bekroond met de Eureka-Furore prijs.

Het Wetenschapscafé is een initiatief van De Rode Hoed, i.s.m. prof.dr. G.J.B. van Ommen (CMSB), artsenwebsite Care4Cure, VU medisch centrum-VUconnected, en wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor MSD, AMC-UvA, Leids Universitair Medisch Centrum, Centre for Society and Genomics, Netherlands Genomics Initiative, BIOKÉ.
* De Rode Hoed Wetenschapscafé

* Moderator: Simon Rozendaal (wetenschapsjournalist Elsevier)
* Aanvang: 20.00 uur, café open om 19.30 uur
* Toegang: EUR 5 en EUR 4 (CJP, studenten, Stadspas, 65+)
* Informatie en/of kaartjes: www.rodehoed.nl of (020) 638 56 06

Alleen bij binnenkomst gratis kopje koffie of thee op vertoon van uw kaartje.