Uinodiging: Presentatie en debat over beoordelen maatschappelijke waar

25/02/2010 17:39

Rathenau Instituut

Persuitnodiging

Den Haag, 25 februari 2010

Presentatie en debat over beoordelen maatschappelijke waarde van onderzoek

Op 8 maart verschijnt een methode om de maatschappelijke waarde van onderzoek te beoordelen. De handleiding wordt dan overhandigd aan Doekle Terpstra (HBO-raad), Sijbolt Noorda (VSNU), Jos Engelen (NWO) en Theo Mulder (KNAW). Hun organisaties participeren samen met het Rathenau Instituut in het ERiC-project, dat is opgericht om de methodiek te ontwikkelen.

Op het programma staan ook reacties van Doekle Terpstra en Sijbolt Noorda, en een debat. Het volledige programma vindt u hieronder. Wij nodigen u graag uit daarbij aanwezig te zijn.

Nederland koploper

De ERiC-methode maakt het mogelijk de zogeheten "maatschappelijk relevantie" van onderzoek te beoordelen; Nederland is daarmee een koploper. Mogelijke criteria zijn bijvoorbeeld hoe onderzoekers kennis verder verspreiden, hoe zij openbare lezingen houden, of deelnemen aan debatten in de media. Tot nu toe werd alleen de wetenschappelijke kwaliteit van onderzoek bepaald, door te meten hoeveel wetenschappelijke publicaties onderzoekers realiseren, en hoe vaak die worden geciteerd door andere onderzoekers.

Voordelen voor financiers, bedrijven en onderzoekers

Door ook de maatschappelijke relevantie van onderzoek te beoordelen, komt er nuttige informatie beschikbaar voor financiers van onderzoek, die onderzoeksaanvragen aan de hand van meer criteria kunnen gaan beoordelen. Bedrijven kunnen beter zien welke onderzoeksprojecten kennis opleveren die zij kunnen toepassen, of waaraan ze willen meebetalen. Dat kan de innovatie en de economie in Nederland stimuleren.

Ook voor onderzoekers zelf is het ERiC-protocol nuttig: zij kunnen bijvoorbeeld aantonen hoe zij hun kennis beschikbaar maken voor een breder publiek, of hoe die kennis praktisch kan worden toegepast. Dit is extra belangrijk voor onderzoeksgebieden waar minder wetenschappelijke publicaties worden geproduceerd, maar waar bijvoorbeeld wel maquettes, protocollen, of octrooien worden ontwikkeld.





http://www.eric-project.nl