Vrije Universiteit Amsterdam

Korststructuren van de zuidoostelijke Karpaten en zijn voorland


* Startdatum: 08-03-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Korststructuren van de zuidoostelijke Karpaten en zijn voorland


* Spreker: A. Bocin


* Promotor: prof.dr. S.A.P.L. Cloetingh prof.dr. V. Mocanu


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De korst van de aarde verandert continu en wordt steeds vernieuwd tot een nieuw medium. Dit concludeert Andrei Bocin in zijn promotieonderzoek.

In zijn proefschrift onderzoekt Bocin: (1) Het architectuur 'raadsel' van de bovenste korst in de zuidoostelijke Karpaten en zijn voorland. Hij maakt daarvoor gebruik van geofysische datareeksen en geeft een robuuste interpretatie van de gehele korst onder dit gebied. (2) De neotektonische processen, en hij maakt significante gevolgtrekkingen over de tektonische en geodynamische evolutie bij de landschapformatieprocessen voor en na de continentale botsing binnen het Pannoonse Bekken Karpaten systeem.

De structuur van de aarde kan verdeeld worden in een aantal opeenvolgende betrouwbare lagen met elk specifieke eigenschappen. Verondersteld dat de korst de ondersteunende externe dunne laag van de aarde, een communicatiemedium is en we passen de McLuhan-theorie toe. Hierin is de gedachte dat een medium die nieuwe technologieën gaat gebruiken zelf ook verandert. De korst van de aarde verandert de gehele tijd en wordt de gehele tijd vernieuwd tot een nieuw medium. Terwijl elk nieuw onderschept signaal door dit medium onze waarneming beïnvloedt, verandert Bocin de plaatsing van continentale grenzen door de geschiedenis van de aarde te beschouwen en door de interpretatie van de zuidoostelijke Karpaten en zijn voorland.

Het onderzoek van Bocin is gesubsidieerd door het ISIS (The Netherlands Research Centre for Ingrated Solid Earth Science) en is uitgevoerd binnen het kader van het geïntegreerde PannCarp programma.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam