Ingezonden persbericht


Delft, 4 maart 2010

Persbericht

"TU studenten brengen zonne-energie naar Kameroen."

Een ambitieus studenten team van de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft reist van 8 maart tot 18 april 2010 naar het platteland van Kameroen om daar een duurzaam en maatschappelijk verantwoord energieproject tot uitvoering te brengen.

Door verlichting en zonne-energie te brengen in een afgelegen gebied dat niet op het lichtnet is aangesloten proberen de TU'ers de leefkwaliteit van de lokale bevolking te verbeteren en een aanzet te geven tot duurzame maatschappelijke ontwikkeling.

Het doel is om een lamp + batterij en een centraal oplaadpunt te ontwikkelen dat past binnen de lokale context. Zo wordt een duurzaam alternatief geboden voor de huidige kerosine lamp, aanzet gegeven voor de verspreiding van zonne-energie en lokaal werkgelegenheid gecreëerd.

Gedurende het project richt het onderzoek zich voornamelijk op het in kaart brengen van de context, maar wordt ook gekeken naar de specifieke eisen en wensen van eindgebruikers. Met de resultaten en conclusies uit dit onderzoek wordt in Nederland gewerkt aan de verdere detaillering van het ontwerp.

Het project onderscheidt zich doordat gebruik wordt gemaakt van een zogehete "Bottom-up approach". Door vraag te creëren onder de lokale bevolking kunnen op korte termijn inkomsten worden gegenereerd om te investeren in de verdere verspreiding van zonne-energie. Het project wordt in samenwerking met de lokale partner Ndassie uitgevoerd ten behoeve van het Integral Design Project.

*******