Gemeente Almere

Zieke kastanjes weg in Danswijk en Stedenwijk


05-03-2010

Bladerdek van kastanjebook Maandag 8 maart wordt er begonnen met groenwerkzaamheden in de Salsastraat (Danswijk) en bij Sportpark de Korver (Stedenwijk). In de Salsastraat staan 90 paardenkastanjes in het gras en bij Sportpark de Korver staan 68 paardenkastanjes. Deze bomen zijn zeer ernstig aangetast door de kastanjebloedingsziekte, dit betekent dat deze bomen na verloop van tijd sterven. Daarom worden de bomen verwijderd en vervangen door andere bomen. De werkzaamheden duren naar verwachting tot en met vrijdag 26 maart 2010.

Om de werkzaamheden veilig te laten verlopen en de overlast te minimaliseren worden de werkzaamheden in fases uitgevoerd. Het is in de Salsastraat voor de werkzaamheden noodzakelijk om tijdelijk parkeerplaatsen af te sluiten door middel van een parkeerverbod. Hierbij is de wegsleepregeling van kracht. De bewoners worden op de hoogte gesteld wanneer welke vakken tijdelijk worden afgesloten.

De werkzaamheden

Niet alle paardenkastanjes worden direct vervangen door nieuwe bomen. Ter hoogte van de Middelburghof worden geen nieuwe bomen geplant. Gezien de beperkte ruimte en de aanwezigheid van ander groen is dit niet noodzakelijk en wenselijk.
De werkzaamheden houden het volgende in: de zieke kastanjes worden verwijderd, de grond wordt door gespit en op sommige plekken vervangen door nieuwe grond. Hierna worden nieuwe bomen geplant en het gazon hersteld.

Kastanjebloedingsziekte

In Almere staan veel zieke paardenkastanjes, die bomen zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Het gevolg van deze ziekte is dat de bomen veel slechter groeien en na verloop van tijd zelfs afsterven. Omdat de gemeente zorgvuldig met het bomenbestand om gaat, zijn diverse inventarisaties uitgevoerd. Uit deze inventarisaties is gebleken dat de paardenkastanjes in de Salsastraat en bij Sportpark de Korver er erg slecht aan toe zijn. Om die reden is besloten de zieke paardenkastanjes te vervangen door een andere duurzame boomsoort.

Platanen in de Salsastraat

Er worden 60 amberbomen in de Salsastraat terug geplant. Het betreft de Platanus hispanica; de gewone plataan.

De amberboom bij Sportpark de Korver

Er worden 36 amberbomen tussen de velden van sportpark de Korver terug geplant. Het betreft de Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'.

De plannen van deze werkzaamheden zijn in te zien op het stadhuis tot en met vrijdag 26 maart 2010 bij de balie van Vergunningen, Toezicht & Handhaving van 9.00 tot 16.00 uur.
Winter2009