Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 5 maart 2010

Werkzaamheden aan plein Paardenmarkt van start

Met het weghalen van zeventien bomen starten volgende week de werkzaamheden aan het plein op de Paardenmarkt. De bomen gaan nu naar de Stadskwekerij, om ze in 2011 weer terug te kunnen plaatsen. De gemeente zorgt ervoor dat tijdens deze werkzaamheden altijd een deel van de parkeerplaatsen op de Paardenmarkt beschikbaar blijft.

Van de zeventien bomen die in de week van 8-12 maart 2010 weggehaald worden, kan de gemeente er vijftien terugplaatsen. De overige twee bomen zijn helaas te slecht van kwaliteit om terug te plaatsen.

Archeologisch onderzoek
Het verplaatsen van de bomen is ook het startsein voor de overige werkzaamheden aan het plein van de Paardenmarkt. Zo verwachten de gemeente half juni 2010 te starten met het al eerder aangekondigde archeologisch onderzoek. Vervolgens begint daarna, in de herfst van 2010, de reconstructie van het plein zelf. Als alles volgens planning verloopt, is het autovrije plein op de Paardenmarkt halverwege april 2011 gereed.

Projectwethouder Simon Binnendijk: "Op het nieuwe, autovrije plein komen de elektriciteitsvoorzieningen onder de grond te liggen, net zoals de afvalcontainers. Zo kunnen de zaterdagmarkt, kermis en andere evenementen in de toekomst gebruikmaken van het plein."

Aangepast ontwerp
Woningbouwcorporatie Woonwaard is nog niet gestart met de bouw van het woningblok op de hoek Paternosterstraat/Paardenmarkt. In de afgelopen periode is namelijk gewerkt aan een aangepaste versie van het ontwerp. Dit aangepaste ontwerp komt onder andere de bezwaren tegen de gedeeltelijk blinde gevel aan de zijde van de Kanaalkade tegemoet. De gemeente verwacht dat de bouwaanvraag voor dit aangepaste ontwerp ongeveer half maart 2010 wordt ingediend.