Unicef


8 maart Internationale Vrouwendag: UNICEF vraagt aandacht voor de strijd tegen meisjesbesnijdenis

Woestijnbloem Waris Dirie in Amsterdam

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, vindt de première plaats van de film Desert Flower. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Waris Dirie, een besneden Somalisch nomadenmeisje dat een wereldberoemd model wordt. Na afloop van de première organiseert UNICEF een gesprek over de culturele aspecten van meisjesbesnijdenis en de preventie ervan. En dat heeft urgentie: zo'n 3 miljoen meisjes per jaar lopen het risico om te worden besneden.

UNICEF is tegen het besnijden van meisjes en steunt initiatieven in ontwikkelingslanden om deze schadelijke traditie uit te bannen. Net als Waris Dirie zelf, die haar besnijdenis omschrijft als de meest traumatische gebeurtenis uit haar leven. Na het beëindigen van haar modellenleven richtte ze zich volledig op de strijd tegen meisjesbesnijdenis. De toenmalige Secretaris Generaal van de VN Kofi Annan, stelde haar aan als speciale VN-ambassadrice tegen meisjesbesnijdenis, een rol die ze vervulde tot 2003.

Na afloop van de film organiseert UNICEF een gesprek over meisjesbesnijdenis met experts en het publiek in de zaal. Hoofdvragen van het gesprek zijn waarom meisjesbesnijdenis in sommige culturen nog als 'het beste voor het kind' wordt gezien en wat we kunnen doen om dit gebruik uit te bannen. Naar schatting 100 tot 140 miljoen meisjes en vrouwen zijn al besneden en 3 miljoen meisjes per jaar lopen het risico om een besnijdenis te moeten ondergaan.

UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi spreekt hiertoe met de Somalische Zarah Naleie, ambassadeur tegen meisjesbesnijdenis in Nederland, Nisha Bakker, UNICEF-account manager die in Senegal meewerkte aan een zeer succesvol programma tegen meisjesbesnijdenis en Marijke Wijnroks deskundige op het terrein van sexuele rechten van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'This movie is the most powerful statement against female genital mutilation that I can think of. This is the only reason I agreed to have my book turned into a movie. I hoped that this movie would reach a lot of people, and that's what happened, so I am very happy. If this movie does not change things, I don't know what will.' - Waris Dirie


***



Unicef