NCRV

Schepper & Co

De economie als monster van Frankenstein

Maandag 8 maart
17.09 uur, Nederland 2

âUit het economische systeem stappen zou net zoiets zijn als met zân allen beslissen om niet meer van lucht te leven, maar onder water te gaanâ, aldus prof. dr. Arnold Schilder. Schilder was tot afgelopen januari directeur toezicht bij De Nederlandse Bank.

De afgelopen maanden is driftig gezocht naar de oorzaken en schuldigen van de kredietcrisis en het DSB-schandaal. En de uitkomsten verschillen nogal. De ene toezichthouder vindt oud-minister Gerrit Zalm âschuldigâ, de ander niet. Maar hadden we eigenlijk wel wat aan de crisis kunnen doen? En hoe dan? âHet financiële systeem is een monster dat ons boven het hoofd is gegroeidâ, zegt econome en filosofe Liesbeth Noordegraaf-Eelens. âWe zullen moeten wennen aan onzekerheid.â

In Schepper & Co praat Jacobine Geel met Schilder en Noordegraaf-Eelens over hoe wij als samenleving omgaan met de kredietcrisis. Aan tafel zit ook Esther Huith. Zij vloog als goed verdienend manager Europa rond, maar besloot uit de ratrace te stappen. Huith probeert nu een nieuw bestaan op te bouwen als goudsmid.