Gemeente Diemen


De duobakken verdwijnen

De Meerlanden start maandag 8 maart met het omruilen van duobakken voor rolcontainers.

Vanaf maandag 8 maart begint Afvalbedrijf De Meerlanden met het omruilen van de duobakken voor rolcontainers. U kunt uw duobak op de normale inzameldag buiten zetten. De duobak wordt geleegd en dezelfde dag, of de dag erna, meegenomen. Haal uw duobak dus niet weg! Voor uw woning wordt een rolcontainer neergezet met een inhoud van 80, 120 of 140 liter. In deze bak zit geen schot, hij is alleen bestemd voor restafval. De bak wordt iedere week geleegd. De rolcontainers worden geleegd met een nieuw type vuilniswagen, de zgn. zijbelader. Deze zijbelader pakt de bakken automatisch op zet ze ook weer terug. De containers voor het restafval worden minstens 1x per jaar schoongemaakt.

Waar moet ik de rolcontainer neerzetten?
Het is van belang dat u de container aanbiedt op de door de gemeente aangewezen opstelplaats. Door de strenge winter zijn nog niet alle opstellocaties gemarkeerd. Biedt u bak dan aan op de plek waar u deze na het legen heeft opgehaald. In mei worden alle opstellocaties voorzien van groene stippen.

Hoe zet ik de rolcontainer neer?
Voor het automatisch legen door de zijbelader dienen de containers naast elkaar worden gezet met de opening naar de weg toe. Dit is dus precies het tegenovergestelde van de duobak, die met de opening van de weg af moest worden neergezet. Zet u de bak niet goed neer dan kan de arm van de vuilnisauto uw bak niet oppakken en dus ook niet legen.

Registratiesysteem
In uw rolcontainer zit een chip waardoor zoekgeraakte containers makkelijk terug te vinden zijn en misbruik wordt tegengegaan. Deze chip is gekoppeld aan de woning, niet aan uw persoonsgegevens.

Ander formaat container
In september heeft u van De Meerlanden een formulier gekregen waarmee u kon kiezen voor een grotere of kleinere container. Valt de container in het gebruik mee (of tegen) dan kunt u uw container tot 7 mei 2010 gratis omruilen voor een ander formaat.
Daarna wordt u EUR 19,50 administratiekosten in rekening gebracht.

Smalle straten
Sommige straten zijn te smal voor zo´n "zijbelader". In die straten worden ondergrondse afvalcontainers geplaatst die met een pasje kunnen worden geopend, net als bij de flats.
Dit is o.a. het geval in de Anne Frankwijk, de wijk Biesbosch en sommige straten in het centrum.

Gft-afval in de ondergrondse container
Bij de rolcontainer treft u ook een verzamelemmertje voor groente-,fruit-, en tuinafval aan en een sleutel voor de ondergrondse container. Voor het gft-afval komen op centrale plekken in de wijk aparte containers die zijn afgesloten met een sleutel. Met uw sleutel kunt u de container openen om uw gft-emmertje te legen NB: Nog niet overal zijn de gft-containers geplaatst, maar dit gaat z.s.m. gebeuren.

Meer weten?
Met al uw vragen over de nieuwe containers kunt u terecht bij De Meerlanden, telefoon 31 44 850.


---