Gemeente Helmond


Uitslag hertelling verkiezingen bekend

De hertelling van alle stemmen heeft niet geleid tot een wijzigingen in de zetelverdeling. Wel is er sprake van één wijziging op kandidaatsniveau.

Op maandagochtend 8 maart heeft het hoofd- en centraal stembureau van Helmond definitief de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart vastgesteld. De Partij van de Arbeid krijgt één ander raadslid in de gemeenteraad. In de zetelverdeling verandert er niets.

Bijzondere situatie

De hertelling leidde tot een bijzondere situatie op kandidaatsniveau. Twee kandidaat-raadsleden van de PvdA hebben precies evenveel stemmen gekregen (253). De procedure schrijft dan voor dat middels loting wordt bepaald wie wordt verkozen tot raadslid. Bij deze loting tijdens de openbare vergadering van het hoofd- en centraal stembureau werd de heer M. Chahim verkozen tot raadslid. Na de vergadering zag hij echter formeel af van zijn raadszetel. Daarmee is mevrouw M.T.M. van der Pijl nu verkozen tot het zesde raadslid van de PvdA.

Eén stem te weinig

Het kandidaat-raadslid, dat na het bekend worden van de voorlopige uitslag vragen stelde over het telproces en de daaruit voortgekomen uitslag, bleek na hertelling één voorkeurstem te kort te komen om voor een raadszetel in aanmerking te komen.

Hertelling

Op vrijdag 5 maart besloot het hoofd- en centraal stembureau van Helmond om tot een volledige hertelling van de stemmen over te gaan. Bij een controle bij één stembureau werden namelijk meerdere afwijkingen geconstateerd. Omdat het hoofd- en centraal stembureau volledige zekerheid wil hebben over de uitslag van de verkiezingen voor de leden van de Helmondse gemeenteraad, besloot zij tot een volledige hertelling over te gaan.

Oproep aan de minister

Bij de hertelling van alle stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond bleek dat in maar liefst 52% van de gevallen stemmen waren toebedeeld aan het verkeerde kandidaat-raadslid. De verschillen liepen uiteen van 1 stem tot 27 stemmen te veel of te weinig. Dit gegeven is voor het hoofd- en centraal stembureau van Helmond nogmaals aanleiding om de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op te roepen het telproces opnieuw tegen het licht te houden. Het hoofd- en centraal stembureau van Helmond spreekt de hoop uit dat er een meer geautomatiseerd stem- en telproces komt, dat minder foutgevoelig is.