Groot succes benefietconcert Janine Jansen

08/03/2010 10:15

Stichting Geneesmiddelenonderzoek voor Kinderen met Kanker, Go4Children

Op zaterdag 6 maart vond er in de Doelen in Rotterdam een uniek benefietconcert plaats met topvioliste Janine Jansen, dirigent Yannick Nezet-Seguin en het voltallige Rotterdams Philharmonisch Orkest. Er werd hierbij ruim 51.000 euro opgehaald ten bate van geneesmiddelenonderzoek voor medicijnen tegen neuroblastoom.

Oorspronkelijk werd dit concert georganiseerd om de behandeling met een nieuw geneesmiddel voor Hannah Max, een meisje met een ernstige vorm van kinderkanker, in Amerika te kunnen financieren.

Hannah is een 12-jarig meisje met neuroblastoom, een levensbedreigende vorm van kinderkanker. Op het laatste moment bleek de verzekeraar dit nieuwe geneesmiddel, wat nu nog alleen in de VS beschikbaar is, toch te willen vergoeden.

Het benefiet concert ging op aandringen van alle betrokken musici gewoon door, zodat het geld kan worden gebruikt voor andere kinderen met neuroblastoom. Na uitvoerig onderzoek van de organisatoren, de ouders van Hannah Max en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, werd besloten het geld ten goede te laten komen aan de stichting Go4Children. 'Deze stichting zamelt geld in tbv geneesmiddelenonderzoek voor kinderen met kanker. 100% van het ingezamelde geld komt ten goede voor onderzoek. Zo weet je dus heel zeker waar het geld naartoe gaat.' Aldus Carmel Klein, woordvoerder van de ouders van Hannah. 'Wat ook heel fijn is, is dat we hebben afgesproken, dat al het geld wat wij hebben opgehaald specifiek aan neuroblastoom onderzoek wordt besteed.' Voegt de moeder van Hannah, Rachel Browne, hier aan toe.

Stichting Go4Children

De stichting Go4Children zet zich specifiek in voor onderzoek naar geneesmiddelen bij kinderen met kanker. Tot voor kort kregen kinderen vaak doseringen gebaseerd op onderzoek bij volwassenen, zonder dat er goed onderzoek hiernaar bij kinderen zelf had plaatsgevonden. Hier is verandering in gekomen, onder andere door nieuwe Europese wetgeving sinds januari 2007, waardoor het mogelijk is onderzoek te doen naar de juiste dosering van nieuwe medicijnen voor kinderen met kanker. 30% van de kinderen met kanker overlijdt nog steeds (bij neuroblastoom is dat 70%) en dit is hiermee de belangrijkste doodsoorzaak door ziekte bij kinderen. Daarnaast blijft maar liefst 70% van de overlevenden zitten met blijvend letsel. Inmiddels heeft Nederland, o.a. met het Sophia Kinderziekenhuis, in Europa een voortrekkersrol in deze onderzoeken verkregen. Dit ondersteunt de stichting, de resultaten van deze Europese onderzoeken komen hierdoor tenslotte ten goede van alle kinderen met kanker over de hele wereld.

Doelstelling Go4Children

Go4Children streeft ernaar om per jaar vanuit Nederland 4 nieuwe geneesmiddelenstudies voor kinderen met kanker in Europa te kunnen starten, teneinde betere en beter afgestemde geneesmiddelen voor deze kinderen te kunnen ontwikkelen. Dit moet leiden tot aanzienlijke vermindering van de bijwerkingen, hogere kwaliteit van leven en een hogere overlevingskans.