De Nederlandse Bank

DNB Magazine maart 2010: 'Liever hebzucht dan geen zucht'

Nieuwsbericht

Datum 5 maart 2010

'De benepen haatcampagne tegen alles wat riekt naar succes schiet zijn doel voorbij', meent journalist Jort Kelder. In zijn essay in DNB Magazine schrijft hij dat het moet stoppen met de perverse bonussen en het belonen van faalmanagers: 'Maar er is niets mis met hoge inkomens, zolang die op basis van prestaties en in vrije concurrentie verdiend worden.' Hebzucht is goed, bij gebrek aan beter, aldus Kelder. DNB magazine 1 - maart 2010

Thema's DNB Toezicht 2010

Wereldwijd wordt het toezichtkader aangescherpt. DNB is nauw betrokken bij de aanpassing van Basel II en de introductie van Solvency2. 'De wereld verandert razendsnel en een incident leidt sneller tot een crisis. Dit betekent dat toezichthouders sneller dan ooit tot de kern van een probleem moeten weten door te dringen', aldus DNB-directeur Joanne Kellermann in een interview over de thema's die de toezichthouder extra in het vizier houdt in 2010.

Dure dieren

Ruim de helft van alle Nederlanders bezit minimaal één hond, kat, vis, of ander gezelschapsdier. Een dure hobby: aan de 30 miljoen huisdieren in ons land wordt jaarlijks EUR 1,1 miljard uitgegeven (cijfers CBS, inclusief hondenbelasting). Alleen het beste is goed genoeg voor 'man's best friend'. Tegelijkertijd is er ook nog veel dierenleed: Rotterdamse minima kunnen met hun zieke viervoeters terecht in een speciale kliniek en sinds kort is er zelfs een voedselbank voor dieren. In DNB Magazine een uitvoerig dossier over de huisdierenbranche.

Crisismaatregelen

De zorg bestond dat financiële instellingen dankzij de staatsteun een concurrentievoordeel zouden hebben, waardoor niet-gesteunde banken ook gedwongen zouden worden tot steunaanvragen. Dat is niet gebeurd, zo blijkt uit onderzoek van DNB naar de mogelijke verstorende effecten van de crisismaatregelen. Maar hoe langer het duurt, des te groter de kans dat de crisismaatregelen toch verstorende effecten zullen hebben. Daarom moeten ze zo snel als verantwoord is worden ingetrokken.

Verder in het DNB Magazine van maart onder meer aandacht voor de nieuwe bankpas met EMV-chip, de daling van het aantal huwelijken en de Olympische successen van sporters en sponsors.


* DNB Magazine nummer 1-2010 (PDF: 1,5 Mb)
---

Zie het origineel