Gemeente Ermelo


Buurtbemiddeling Ermelo

Buurtbemiddeling Ermelo
Misschien maakt u een minder prettige situatie mee in de buurt waar u woont: u ergert zich aan harde geluiden van de buren, pesterijen, hinder van kinderen of rondslingerend vuil. Wanneer mensen dicht op elkaar wonen bestaat de kans dat er conflicten of ruzies ontstaan. Door niet of niet goed met elkaar te praten kan het uit de hand lopen. Buurtbemiddelaars kunnen u helpen om er samen met uw buren uit te komen. Wat is buurtbemiddeling?

Buurtbemiddeling helpt mensen om burenruzies op te lossen. Getrainde vrijwilligers, de buurtbemiddelaars, luisteren naar het verhaal van beide partijen. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Het is de bedoeling dat de ruziënde partijen onder begeleiding van bemiddelaars zelf samen hun conflict oplossen. Bij elk conflict is het beter dat de partijen zelf hun problemen oplossen dan dat een andere partij een oplossing oplegt. Zo is de kans kleiner dat een probleem zich weer voordoet. Uiteraard hebben de bemiddelaars een geheimhoudingsplicht. Voor wie is buurtbemiddeling?
Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van Ermelo die in een conflict situatie zitten of dreigen te komen. U hoeft hiervoor niets te betalen. Wel wordt er van u verwacht dat u meedenkt aan een acceptabele oplossing voor iedere partij en dat u hier aan meewerkt.Hoe vraagt u bemiddeling aan en wat gebeurt er dan
1. U neemt contact op met Buurtbemiddeling Ermelo en legt kort uit wat er aan de hand is.

2. Als het conflict bemiddelbaar is vormt de coördinator een team van twee vrijwilligers voor uw situatie.

3. Als het conflict niet geschikt is, dan verwijst de coördinator u door naar een andere passende instantie.

4. De bemiddelaars leggen op uw verzoek contact met de buren met wie u over de situatie wil spreken.

5. De bemiddelaars houden een kort voorgesprek met beide partijen apart tijdens een huisbezoek.

6. Daarna volgt een afspraak voor een bemiddelingsgesprek.
7. Een bemiddeling wordt afgesloten met (schriftelijke) afspraken.

Wanneer kunt u buurtbemiddeling niet inschakelen Situaties waarvoor buurtbemiddeling niet geschikt is, zijn mishandeling, alcohol of drugsverslaving, buitensporige agressie, crisissituaties, conflicten binnen één familie, onenigheid met instanties en burenruzies waarbij strafbare feiten zijn gepleegd.

Contact:
Buurtbemiddeling Ermelo
Julianalaan 49
3851 RA Ermelo
tel: 0900 230 02 30
e-mail: buurtbemiddeling-ermelo@mdveluwe.nl

Het project buurtbemiddeling is een initiatief van de gemeente Ermelo en Uwoon. De uitvoering van het project is neergelegd bij Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe (MD Veluwe), die onder meer de training, coaching en begeleiding van de vrijwilligers verzorgt.