Gemeente Den Haag

Nieuws

Aandacht voor huiselijk geweld


Maandag 8 maart begint in de Haagse regio een campagne om huiselijk geweld beter aan te pakken. Belangrijkste doel van de campagne is de bekendheid van het Steunpunt Huiselijk Geweld te vergroten, zodat mensen die te maken hebben met deze vorm van geweld sneller advies of hulp vragen.

Achter 1 op de 10 voordeuren in Nederland vindt huiselijk geweld plaats.

Informatie

Alle inwoners van de Haagse regio ontvangen deze week thuis een brief en een folder van de wethouder Volksgezondheid over huiselijk geweld.

Huisartsen en andere hulpverleners kregen al een informatiepakket. Daarnaast zijn er posters en ansichtkaarten verspreid. Deze week staat in het atrium van het stadhuis een informatie balie over huiselijk geweld. Ook is er een tentoonstelling met schilderijen die gemaakt zijn door slachtoffers huiselijk geweld.

Eerste hulp

Het Steunpunt Huiselijk Geweld biedt eerste hulp bij huiselijk geweld. De eerste hulp kan een luisterend oor zijn, of een advies. Als het nodig is voor de veiligheid nemen medewerkers van het Steunpunt contact op met de politie. Of ze brengen mensen in contact met andere hulpverleners.

Contact

Iedereen kan het Steunpunt Huiselijk Geweld bellen voor advies of hulp. Ook als je niet zelf direct betrokken bent bij huiselijk geweld, maar vermoedt of weet dat het bij de buren speelt. Veel mensen zijn van mening dat ze zich niet moeten bemoeien met het leven van anderen. Of ze schatten in dat de situatie `wel meevalt'.

De campagne wil duidelijk maken dat het niet goed is om weg te kijken en niets te doen. Je kunt altijd bellen naar het Steunpunt en als je wil, kan dat anoniem.

Toename

Het Steunpunt Huiselijk Geweld regio Den Haag bestaat ruim 5 jaar. In die tijd is het aantal meldingen van geweldsituaties toegenomen van 364 in 2005 tot 877 in 2009. Het Steunpunt vermoedt dat dit slecht een klein gedeelte is van het werkelijke aantal situaties van huiselijk geweld.

Steunpunt Huiselijk Geweld 0900 - 044 3322

24 uur per dag, 7 dagen per week

Lees meer over het actieprogramma dat de gemeente Den Haag samen met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht heeft opgesteld om huiselijk geweld aan te pakken.