Aardverschuiving in hypotheekland

08/03/2010 11:05

Morand Juridische Bijstand

Alkmaar, 8 maart 2010 - Huiseigenaren met een hypotheek hoeven zich niet langer zorgen te maken dat zij te veel voor hun hypotheek betalen. Stichting Hypotheekkracht gaat namens grote groepen hypotheekhouders in onderhandeling met gerenommeerde kredietverstrekkers als banken en pensioenfondsen om zodoende te garanderen dat men de laagste hypotheekrente krijgt tegen de beste voorwaarden. Een primeur in Nederland, waar banken nu nog profiteren van buitengewoon hoge rentemarges van honderden procenten wat eerder regel dan uitzondering is.

De stichting is ontstaan vanuit het idee dat banken profiteren van de ondoorzichtigheid van de markt en het daardoor moeilijk is om een zo gunstig mogelijke hypotheek af te sluiten voor de consument. Een praktijkvoorbeeld is het gegeven dat variabele hypotheekrentes bij het merendeel van de banken buitengewoon hoog liggen. Dat deze variabele rentetarieven zo hoog liggen komt mede door het feit dat er tekort marktwerking, c.q. prijsconcurrentie aanwezig is tussen de banken onderling.

Bij de variabele rente moet je denken aan een winstmarge van honderden procenten op het Euribor rentetarief. Het driemaands Euribortarief is bijvoorbeeld heden 0,7%, waarbij de grootbanken gemiddeld 3,7% aan de consument rekenen. Dit kost de huiseigenaars op jaarbasis onnodig honderden tot duizenden euro's extra aan woonlasten. Dit wordt diverse keren bevestigd, onder meer door de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.

Vanzelfsprekend is het belangrijk dat een hypotheek is afgestemd op de persoonlijke situatie. Daarom zal bij de onderhandelingen mensen in dezelfde situaties gebundeld worden en huiseigenaars daardoor een aanbod op maat krijgen.

De doelstelling van Stichting Hypotheekkracht is dan ook dat kredietverstrekkers een collectief aanbod laten doen aan de belanghebbenden van Stichting Hypotheekkracht met de vrijblijvendheid voor belanghebbenden om er al dan niet op in te gaan. Door collectief op te trekken namens de consumenten zullen onder meer de woonlasten aanzienlijk lager liggen.

Aanmelden kan via de website www.hypotheekkracht.nl.





http://www.hypotheekkracht.nl

http://www.morand.nl