Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Ministerie van LNV start met Tracking & Tracing online

Nieuwsbericht | 08-03-2010

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een proef gedaan met Tracking & Tracing voor ondernemers. De proef is positief verlopen.

Sinds juli 2009 konden ondernemers die gebruik maakten van de subsidieregelingen 'Samenwerken bij Innovatie' en 'Gecombineerde Luchtwassers' de afhandeling van hun aanvraag volgen. Ze konden deze op internet inzien via 'MijnDossier', hun persoonlijk dossier op het Het LNV-Loket. Het ministerie van LNV koos voor deze regelingen omdat de afhandeling hiervan zo'n 4 maanden duurt en daarom geschikt was voor de proef. Tijdens de proef hadden de ondernemers de mogelijkheid om de status van de behandeling van hun aanvraag te volgen, inzicht te krijgen in op welk moment en met wie er contact is geweest over de afhandeling van hun aanvraag, en alle bij de aanvraag behorende documenten (correspondentie) te kunnen raadplegen.

Uit onderzoek onder de gebruikers van Tracking & Tracing na afloop van de proef blijkt groot enthousiasme. Ondernemers vonden het prettig om inzicht te hebben in de verschillende stappen en de stand van zaken rond hun subsidieaanvraag. Verder wees het onderzoek uit dat 48% van de ondernemers verwacht minder telefonisch contact nodig te hebben met LNV als ze via Tracking & Tracing inzicht hebben in hun aanvraag.

LNV maakt het de komende tijd mogelijk om steeds meer regelingen via Tracking & Tracing te kunnen volgen. Welke regelingen dat zijn wordt mede in klantenpanels bepaald. De volgende stap is de aansluiting op Mijnoverheid.nl. Zo kunnen ondernemers ook via deze website inzicht krijgen in de status van aanvraag of afhandeling bij LNV.

De mogelijkheid van Tracking & Tracing is ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken. De bouwsteen is een generieke, rijksbreed inzetbare toepassing. LNV is een van eerste ministeries dat Tracking & Tracing toepast.

Ondernemers hebben te maken met wetten, regels en vergunningen. Regels en wetten garanderen veiligheid en kwaliteit en gaan oneerlijke concurrentie tegen. Maar ondernemers mogen niet gebukt gaan onder onnodige of onduidelijke regels. Ofwel, regeldruk. Onnodige administratieve rompslomp kost onnodig veel tijd en geld. Tijd die de ondernemer beter kan gebruiken om te ondernemen. LNV maakt het de ondernemer gemakkelijk door het schrappen of vereenvoudigen van regels. Door goede digitale dienstverlening. Door slimmer om te gaan met beschikbare informatie. Door vermindering van toezicht.