FNV

FNV: stop geweld tegen vrouwen!

Miljoenen vrouwen worden jaarlijks slachtoffer van seksueel en huiselijk geweld. WE CAN voert actie om dit geweld te stoppen. FNV Vrouwenbond is coalitiepartner van de WE CAN- campagne en roept vandaag, op Internationale Vrouwendag, iedereen op om mee te doen.

De WE CAN-campagne is een wereldwijde campagne die in 2004 van start is gegaan. Op 8 maart 2009 is de campagne ook in Nederland geïntroduceerd. Internationaal is de campagne een enorm succes:
* 2.000 organisaties zijn coalitiepartner geworden;
* Meer dan 2 miljoen mannen en vrouwen zijn changemakers;
* 40 procent van de changemakers is man;
* 90 procent van de changemakers heeft persoonlijk verandering ervaren als gevolg van de WE CAN campagne.

Verandering begint bij mij! Tijdens het WOMEN Inc. Festival op 6 maart presenteerde WE CAN een boekje met twaalf portretten van changemakers met de titel: `Verandering begint bij mij!' Twaalf changemakers, onder anderen FNV-voorzitter Agnes Jongerius, vertellen hierin openhartig over wat het betekent om changemaker te zijn en waarom zij zich inzetten om ongelijkheid tussen mannen en vrouwen tegen te gaan.

Wat kunnen we doen? Ook Anya Wiersma, voorzitter van de FNV Vrouwenbond, is changemaker en draagt de WE CAN-button. "Mensen die tegenover mij in de trein zitten, vragen `wat cenne we'? Dan leg ik uit wat de campagne inhoudt: al het geweld tegen vrouwen uit de wereld bannen, zowel op fysiek als psychisch vlak maar ook tegen de economische afhankelijkheid en ongelijkheid. In de kroeg buigt vrijwel iedereen zich even over mijn button en onder het genot van een drankje licht ik wederom én met veel passie de campagne toe. Ik krijg 100 procent instemming van de personen die ik spreek: natuurlijk moet al het geweld uit de wereld!"

Kleine campagne met groot bereik "De campagne is klein met een groot bereik. Op elke opmerking die suggereert vrouwen niet serieus te nemen, kun je reageren. Je mag je niet Oost-Indisch doof houden voor het in stand houden van geweld! Door het zichtbaar dragen van zo'n button vragen én vragen erover te beantwoorden, kun je al met kleine inzet een bijdrage leveren aan deze geweldige wereldwijde campagne! Kleine moeite, groot plezier", aldus Wiersma.

Word ook changemaker Wil je ook dat geweld tegen vrouwen stopt? Word dan net als Agnes Jongerius en Anya Wiersma changemaker en maak mensen in je omgeving bewust van het bestaan van geweld tegen vrouwen. WE CAN END ALL VIOLENCE AGAINST WOMEN! Meld je hier aan >>